Za Srbiju je put normalizacije odnosa samo preko ZSO

Izvor: B92, 06.Maj.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za Srbiju je put normalizacije odnosa samo preko ZSO"

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da Srbiju odluke kosovskog ustavnog suda ne obavezuju, niti zanimaju.

On je istakao da Srbija ne prihvata jednostrano menjanje postignutih sporazuma.

Đurić je za RTS primetio da poslednjih dana pljušte nagrade za Prištinu u vidu različitih međunarodnih pohvala, a da niko ne pominje primenu sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

ZSO će, kako je istakao, biti formirana u skladu sa postignutim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumom, a ne u skladu sa odlukama bilo kakvog izmišljenog ili pokrajinskog organa.

"A toliko je bilo reči upravo od strane raznih međunarodnih zvaničnika da ne može biti napretka u evropskim integracijama bez sprovođenja sporazuma. Niko se ne brine o primeni sporazuma. Put u normalizaciju vodi isključivo preko stvaranja ZSO i to je jedini put da dijalog Beograda i Prištine funkcioniše", rekao je Đurić, nakon što je juče predstavnica EU Federika Mogerini izjavila da ZSO neće biti paralelna struktura vlasti i da "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova".

Za Srbiju, kako je istakao, put u normalizaciju odnosa vodi isključivo preko stvaranja ZSO.

Govoreći o izjavi komesara EU za migracije i unutrašnja pitanja Dimitrisa Avramopulosa da će, nakon donošenja preporuke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, biti priznati samo kosovski pasoši, Đurić je rekao da će Srbija zvanično zhatevati od EU da ta odluka važi za sve naše građane na Kosovu i Metohijhi i da je neprihvatljiva diskrimnacija takve vrste.

Povodom odluke da Kosovo postane član UEFA, Đurić je naveo da će Srbija nastaviti borbu protiv tih, kako je rekao, separatističkih tendencija.

"To je golo pravno nasilje i pravna sila... Naša poruka je držite politiku dalje od sporta, ovo je gaženje Statuta UEFA i kršenje svih normi fudbala", istakao je Đurić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.