Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara

Izvor: Politika, 21.Avg.2014, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara

BEOGRAD - Godišnjica od otmice srpskih novinara kod Orahovca 21. avgusta 1998. godine biće obeležena danas, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju tim povodom konstatuje da ni posle 16 godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, Đura Slavuja i Ranka Perenića.

Takođe, nisu pronađeni ni oni koji već dve godine za redom uklanjaju obeležje koje nestalim kolegama postavljaju Udruženje novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM), na putu Velika Hoča - Zočište u opštini Orahovac, gde su nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ovom prilikom poziva međunarodnu zajednicu i nadležne institucije u Pokrajini da ponovo otvore istragu i utvrde i obelodane istinu o zločinu koji ne sme biti zaboravljen i ne sme ostati nekažnjen, kao ni ostali zločini nad novinarima na Kosovu i Metohiji.

„Podsećamo da još uvek nisu rasvetljena ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog „Jedinstva” i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 15 godina, 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca,” navodi se u saopštenju..

Takođe, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Maila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK, dodaje Kancelarija za KiM.

Rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bio bi značajan korak u vraćanje poverenja u međunarodnu zajednicu i pokrajinske institucije, vladavinu prava u Pokrajini i nadu da se takvi zločini na Kosovu i Metohiji više nikada neće ponoviti, ističe se u saopštenju. 

Tanjug

objavljeno: 21.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: 16 godina od otmice srpskih novinara

Izvor: Mondo, 21.Avg.2014

Godišnjica od otmice srpskih novinara kod Orahovca 21. avgusta 1998. godine biće obeležena danas...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Kancelarija za Kosovo i Metohiju tim povodom konstatuje da ni posle 16 godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, Djura Slavuja i Ranka...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.