ZADUŠNICE Raseljeni Srbi stigli u Đakovicu uz pratnju policije

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZADUŠNICE Raseljeni Srbi stigli u Đakovicu uz pratnju policije

Raseljeni Srbi sa Kosova danas su u pretnji kosovke policije stgli u Đakovicu, kako bi na mitrovdanske zadušnice zapalili sveće na pravoslavnim grobljima u Piskotama i Petrovcu.

Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević, rekao je za agenciju Beta da je u Đakovicu stigao autobus sa oko 50 Srba i da su sa njima putovali predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva za povratak u Vladi Kosova.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rečima, kada su stigli na groblje u mestu Piskote, Srbi nisu mogli da pronađu grobove svojih predaka.

"Groblje je potpuno zaraslo, trava je toliko visoka da se grobna mesta uopšte ne vide, ljudi su očajni", kazao je Đokica Stanojević i dodao da "se niko nije potrudio da održava pravoslavna groblja - ni lokalna vlast ni vlada u Prištini".

Prema njegovim rečima, raseljni Srbi su rano jutros prisustvovali bogosluženju u manastiru Visoki Dečani, posle čega su krenuli put Đakovice.

Stanojević je za Betu kazao su do Đakovice došli bez ikakvih problema jer je bilo dogovoreno da im se obezbedi policijska pratnja koja je sa njima od administrativnog prelaza Jarinje.

On je kazao da se uoči zadušnica javio veliki broj Srba, ali da je odlučeno iz bezbednosnih razloga da za Đakovicu krene samo jedan autobus.

"Bilo je kandidata za dva, tri autobusa i nadam se da će uskoro svi raseljeni Đakovičani moći normalno da obilaze svoj grad", rekao je on.

Raseljenim Đakovičanima bilo je zabranjeno da za prošle zadušnice, u februaru obiću groblja kao i manastir Uspenja presvete Bogorodice koji se nalazi u gradu.

Na loše odnose gradskih vlasti i raseljenih Srba posebno je uticalo i to što je prošle nedelje lokalna vlast srušila pet srpskih kuća što su obrazložili time da su kuće bile sklone padu i da se vlasnici kuća nisu odazvali pozivima pre rušenja.

Stanojević je podsetio da Srbi godinama, ali bezuspešno, zahtevaju od međunarodne zajednice i kosovskih institucija da im omoguće povratak na njihova ognjišta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raseljeni Srbi stigli u Đakovicu na zadušnice

Izvor: RTS, 01.Nov.2014

Raseljeni Srbi sa Kosova su u pratnji kosovke policije stigli u Đakovicu, kako bi na mitrovdanske zadušnice zapalili sveće na pravoslavnim grobljima u Piskotama i Petrovcu. ..Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević, kaže da je u Đakovicu stigao autobus sa oko 50 Srba i...

Nastavak na RTS...

Đakovica: Sa policijom na groblje

Izvor: B92, 01.Nov.2014

Raseljeni Srbi sa Kosova u pretnji kosovske policije stigli u Đakovicu, kako bi na zadušnice zapalili sveće na pravoslavnim grobljima u Piskotama i Petrovcu...Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević, rekao je za agenciju Beta da je u Đakovicu stigao autobus sa oko 50 Srba...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.