Vulin otvorio Trg topličkim ustanicima na Kosovu

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin otvorio Trg topličkim ustanicima na Kosovu

Ministar za rad Aleksandar Vulin otvorio večeras je u Sočanici na severu Kosova Trg Topličkim ustanicima i prisustvovao formiranju Odbora za izgradnju spomenika u ovom mestu.

Vulin je istakao tom prilikom da je Vidovdan jedan od najsvetijih srpskih praznika - praznik slobode i da se obeležava i na Kosovu i Metohiji, ali i na drugim područjima na kojima Srbi žive.

- “Vidovdan je naše sećanje na vrednost slobode, onoliko koliko Srbi cene slobodu toliko cene i sebe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ali evo i ovaj Vidovdan je prošao u senci nasilja, opet su Srbi na Kosovu i Metohiji bili kamenovani, opet su bili napadnuti, opet su morali da se bore za svoje pravo da odu na liturgiju da se pomole. Opet su morali da plaćaju za svoje pravo da budu tamo gde su oduvek bili - rekao je Vulin.

Na Vidovdan ne možemo samo da budemo na KiM, na Vidovdanu kao prazniku slobode moramo da se setimo Srba ma gde oni živeli, moramo da se setimo koliko njih je ostalo bez imovinskih prava i setimo da više od 40.000 Srba na KiM još uvek ne može da reši svoje imovinske problem, rekao je on.

Vulin: Kosovski Albanci pokušavaju da otmu srpsku istoriju

Moramo da se setimo da Srbi u Hrvatskoj još uvek nisu ostvarili svoja imovnska prava, da im nisu vraćeni domovi i da im nisu vraćene penzije, rekao je Vulin podsetivši i na Srbe u BiH koji se nisu vratili na svoja ognjišta i kojima nije vraćeno ono što je oteto za vreme ratova.

“Na Vidovdan moramo da se setimo svih Srba gde god živeli i da se setimo cene slobode. Sloboda je na KiM najskuplja i ona ovde ima posebnu vrednost, jer ljudi koji ovde žive, žive sa svešću da im je sloboda češto uskraćena, a da su oni spremni da se bore za nju”, rekao je Vulin.

On je kazao da je otvoren prelep trg u Sočanici na radost Srba koji tu žive.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović istakao je da otvaran jem trga i podizanjem spomenika žele da istrgnu topličke junake iz zaborava.

Jablanović je podsetio da već 19 godina u Sočanici obeležavaju datum Topličkog ustanka i da su večeras formirali Odbor za izgradnju spomenika koji će biti podignut na stogodišnjicu ustanka naredne godine, 30. januara.

Spomenik će biti na ovom trgu i biće to spomenik Topličkim ustanicima, kazao je Jablanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.