Vlada Kosova: Značajan napredak u tri oblasti briselskog sporazuma

Izvor: Blic, 07.Okt.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova: Značajan napredak u tri oblasti briselskog sporazuma

Značajan napredak u primeni briselskih sporazuma Beograda i Prištine postignut je jedino na polju pravosuđa, rasformiranja paralelnih struktura i polisa osiguranja, dok je u ostalim ostalim oblastima taj napredak ograničen, ocenila je Vlada Kosova u izveštaju koji je dostavila Evropskoj komisiji.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, sporazumi koji su postignuti 25. avgusta o Zajednici opština sa srpskom većinom, energetici, međunarodnom pozivnom broju i uklanjanju barikade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na mostu na reci Ibar u Mitrovici su u početnoj fazi primene.

Vlada je u izveštaju obavestila EK da je Priština dobila podršku od EU za stav da se Asocijacija srpskih opština ne može formirati sve dok Srbija ne ukine sve ilegalne strukture.

U izveštaju se navodi da su tokom ove godine na dnevnom redu pregovarača Prištine i Beograda bila pitanja pravosuđa, rasformiranja Civilne zaštite, ZSO, uklanjanje barikade na reci Ibar i polise osiguranja za vozila.

"Nalazi izveštaja govore o dobrom progresu u različitim oblastima kao što su pravosuđe, rasformiranje Civilne zaštite, polise osiguranja za vozila, dok u ostalim oblastima ima ograničenog napredka. Proces porimene nastavlja da se suočava sa paradoksima i izazovima koji ometaju punu i efektnu u primenu sporazuma", piše u izveštaju.

Kao posebna stavka u izveštaju se navodi da Srbija sa jedne strane radi na primeni sporazuma iz Brisela, dok sa druge strane "nastavlja da podržava njene ilegalne paralelne strukture na Kosovu".

"Ovakvo štetno ponašanje Srbije dovelo je do toga da na severu Kosova i šire istovremeno deluju legalne i ilegalne opštinske strukture. Srbija se pred EU predstavlja kao strana koja poštuje Briselske sporazume dok na terenu nastavlja da se meša u pitanja Kosova", ocenjuje se u izveštaju.

Vlada Kosova je o tome obavestila EU i "pojasnila da se Asocijacija ne može formirati pre nego što Srbija u potpunosti ukloni svoje ilegalne strukture na Kosovu. EU je pozitivno odgovorila ovom zahtevu i tripartitna radna grupa će se sastati u Briselu da bi se rešilo ovo pitanje", navodi se u izveštaju. Vlada Kosova dodala je da je snažno i nedvosmisleno opredeljena da se svi sporazumi potpuno primene.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Značajan napredak u tri oblasti sporazuma

Izvor: Akter, 07.Okt.2015

Značajan napredak u primeni briselskih sporazuma Beograda i Prištine postignut je jedino na polju pravosudja, rasformiranja paralelnih struktura i polisa osiguranja, dok je u ostalim ostalim oblastima taj napredak ograničen, ocenila je Vlada Kosova u izveštaju koji je dostavila Evropskoj komisiji..Kako...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.