Visoki Dečani su oštećeni, traže još nekoliko parcela

Izvor: B92, 27.Maj.2016, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Visoki Dečani su oštećeni, traže još nekoliko parcela"

Priština -- Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ističe da je presudom kosovskog ustavnog suda oštećen manastir Visoki Dečani.

Stojanović kaže postoji još nekoliko parcela koje potražuje, dok protest smatra izgovorom za izazivanje nestabilnosti, prenosi RTK 2.

"Ovo nema veze sa potvrđivanjem presude koja je doneta pre 1999, a valjda je sada popularno da oni koji su organizatori protesta pozivaju na nešto što će motivisati ljude da izađu na protest. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Već postoji dogovor između UNMIK-a i Crkve iz 2012. godine. Ovakve aktivnosti su, po meni, samo izgovor za izazivanja nestabilnosti", rekao je Stojanović.

Sporna imovina je manastiru konfiskovana nakon Drugog svetskog rata, a odlukom Vlade Srbije vraćena 1997. godine.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom, navodi RTK2.

Ustavni sud Kosova je 21. maja zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.