VRBOVANJE Devojka iz Srbije regrutovala žene za ISIS

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRBOVANJE Devojka iz Srbije regrutovala žene za ISIS

Uhapšena Elma Đušinac (21) iz Kosovske Mitrovice bila je pripremana za samoubilačke napade na Balkanu, saznaje „Blic” u srpskim službama bezbednosti.

Državljanka Srbije, sledbenica nasilne islamističke ideologije, uhapšena je juče u naselju Kalesija u Bosni i Hercegovini u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), s kojom su srpske službe razmenjivale obaveštajne podatke.

Zadatak Elme Đušinac je, osim obaveštajnih poslova, bio i vrbovanje drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena u redove Islamske države.

A spominje se i kao jedna od bližih saradnica Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, naveo je izvor „Blica“.

Operativni podaci govore da je dobro istrenirana za samoubilačke napade i spremna da s istomišljenicima izvede teroristički napad na ovim prostorima.

Njenim hapšenjem osujećen je njen plan da sa suprugom ode u Islamsku državu na Bliskom istoku.

Ona je pod nadzorom Imigracionog centra Službe i Služba za poslove sa strancima sprovodi neophodne aktivnosti u cilju njenog udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Uhvaćena je zajedno sa suprugom Enesom Mešićem, rodom iz Tuzle, koji je nedugo nakon hapšenja pušten na slobodu.

Elma Đušinac će biti proterana iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, javili su danas bosanski mediji.

Enes Mešić, suprug uhapšene Elme Đušinac, bio je u grupi islamista koji su uhapšeni 3. septembra prošle godine u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask”, zajedno sa Bilalom - Huseinom Bosnićem, Avdulahom Hasanovićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom.

Nakon tromesečnog pritvora, na slobodu su pušteni svi osim Bilala Bosnića, koji je početkom ovog meseca osuđen na sedam godina zatvora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.