Uvoz robe sa Kosova porastao za skoro 80 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoz robe sa Kosova porastao za skoro 80 odsto

Ukupan promet robe između Kosova i Metohije i centralne Srbije za sedam meseci ove godine iznosio je 285,2 miliona dolara, što je za 2,5 odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine, s tim što su nabavke robe sa KiM povećane za 79,5 odsto, dok je isporuka iz Srbije na KiM smanjena za 4,4 odsto u odnosu na isti period lane, podaci su Privredne komore Srbije.

U kosovskoj Privrednoj komori smatraju da je ta isporuka robe sa KiM značajno povećana od potpisivanja Briselskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma i da je sada "krajnje vreme orijentisati se na saradnju u eliminisanju sive ekonomije" na kojoj trenutno gube privrede Srbije i Kosova.

Prema podacima PKS-a isporuke iz Srbije su istom periodu iznosile 273,1 milion dolara i bile su manje za 4,4 odsto, a ostvareni suficit je 261 miliona dolara.

Najznačajniji proizvodi u isporukama na KiM za prvih šest meseci bili su mineralna i gazirana voda sa 5,3 odsto učešća, zatim ulje za loženje sa 3,3, električna energija sa 3,2, šećer beli sa 3,2, preparati za ručno pranje rublja i posuđa sa 2,5, opeke zidarske, keramičke 2,3, krovni crepovi sa 2,3, ulje od suncokreta, sa 2,2.

Pšenica i napolica su u isporuci učestvovale sa 1,8 odsto, motorni benzin, oktanskog broja (RON) 95 ili više, ali manje od 98 sa 1,7 odsto, bezalkoholna pića i proizvodi od mleka 1,7, brašno od obične pšenice i pira sa 1,6, pšenica i napolica sa 1,4, mešavine amonijum nitrata sa kalcijum karbonatom sa 1,4 i sa 1,3...

Istovremeno, u nabavkama sa KiM dominirali su cement portland sa 18,2 odsto, električna energija sa 14,8, bešavni proizvodi sa 8,8; kutije, sanduci, gajbe od plastike sa 8,8, razne cevi sa 7,2, uljane pogače od suncokreta sa 1,9, radijatori od livenog gvožđa sa 1,7, ženska obuća sa delom od plastike, za žene 1,4 odsto.

Oblici od stirola ćelijaste strukture zastupljeni su sa 1,4 odsto, palete i potpore od drveta sa 1,3, obuća od plastike i papuče za kuću sa 1,3, oblici od plastičnih masa 1,3, mašine za punjenje, zatvaranje boca i gaziranje pića sa 1,2 i kalupi za mineralne materijale jedan odsto ...

Predsednik kosovske Privredne komore Safet Grdžaliu kaže za Tanjug da su u poslednje vreme uklonjene neke barijere u ekonomskoj saradnji Kosova i Srbije, ali i da su mogućnosti mnogo veće.

Grdžaliu, naime, smatra da Srbija ima veliki potencijal samim tim što ima trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, kao i sa državama bivšeg Sovjetskog Saveza, te bi to trebalo iskoristiti i podići nivo robne razmene na znatno viši nivo.

"U 2013. godini Kosovo je imalo oko 280 miliona dolara uvoza iz Srbije, dok je samo negde 19,5 miliona dolara svojih proizvoda plasiralo u Srbiji", rekao je Grdžaliu i dodao da je taj trend nastavljen i u ovoj godini.

Smatra da bi zajednički trebalo promovisati potencijale zanimljive stranim investitorima jer, ističe, niko ne želi da ulaže na Kosovo koje ima dva miliona stanovnika, ali da će to učiniti ako je reč o širem tržištu.

"Privredna komora Kosova ima veoma dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije sa kojom su potpisana tri sporazuma", kaže Grdžaliu i dodaje da nedostaju zajednički projekti za koje bi se mogla obezbediti sredstva iz fondova EU.

Napominje da političke integracije nisu moguće bez ekonomskih, te da će eliminisanjem svih barijera i uvođenjem evropskih standarda proces saradnje biti ubrzan.

"Na kraju krajeva i Srbiji i Kosovu će jednog dana Brisel biti glavni grad", zaključio je Grdžaliu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rusima srpska, Srbima hrvatska prasetina

Izvor: Večernje novosti, 16.Sep.2014

SRBIJA je ovog leta iz Hrvatske uvezla za trećinu više robe nego pre 12 meseci. Hrvatski izvoz u Srbiju naprosto je „eksplodirao“ u julu mesecu ove godine, kada je povećan za čak 32,6 odsto, u odnosu na isti period lane. Tome je najviše doprineo četiri puta veći uvoz svinja iz susedne države,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.