Usvojen predlog budžeta za Severnu Mitrovicu

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen predlog budžeta za Severnu Mitrovicu

Skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je predlog budžeta za 2015. godinu u iznosu oko 20 miliona evra. Ovakav budžet je nedovoljan u odnosu na realne potrebe, smatra predsednik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić.

Predsednik opštine Severna Mitrovica istakao je da budžet okvirno iznosi oko 20 miliona evra, ali da je to realno malo u odnosu na stvarne potrebe noformirane opštine, prenosi Tanjug.

Dodao je da je kosovsko Ministarstvo finansija predložilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da osnova za izradu budžeta bude 4,5 miliona evra, što je, kako je ocenio, malo.

Rakić je rekao da je Ministarstvo finansija sačinilo predlog budžeta od 4,5 miliona evra prema svojim procenama broja stanovnika opštine Severna Mitrovica

"Oni su nekim svojim procenama zaključili da opština Severna Mitrovica ima samo 12.000 stanovnika, a samo je na izborima pre nekoliko meseci bilo 28.000 birača, pa ne znam stvarno po kom osnovu su došli do tog broja", rekao je Rakić.

Predsednik opštine Severna Mitrovica je podsetio da je pre nekoliko dana održana javna rasprava o predlogu opštinskog budžeta za narednu godinu i da je deo predloga i sugestija građana Severne Mitrovice uvršten u predlog budžeta.

Na pitanje da li su u predlog budžeta za narednu godinu koji je usvojen uključene plate zaposlenih u prosveti i zdravstvu, Rakić je rekao da će to biti rešeno "na višem nivou".

"Briselskim sporazumom će biti obuhvaćeni obrazovanje i zdravstvo. Mogu samo da garantujem da niko neće ostati bez plate. Znači, država Srbija će finansirati preko Zajednice srpskih opština radnike prosvete i zdravstva", naglasio je Rakić.

Rekao je da će predlog budžeta u toku dana biti prosleđen Ministarstvu finansija i Ministarstvu lokalne samouprave u Prištini, izrazivši nadu da će biti prepoznate relane potrebe opštine.

"To da li će usvojiti ne zavisi od nas. Nadam se da će prepoznati stvarne i realne potrebe jedne opštine, izaći u susret i pomoći, jer kao što znate u opštini Severna Mitrovica živi na jednom vrlo skučenom prostoru više zajednica", objasnio je Rakić.

Budžet od 20 miliona dinara je, inače, mali za uspešan rad jedne opštine, smatra Rakić.

Predlog budžeta opštine Severna Mitrovica usvojen je sa 13 glasova za, 3 protiv a uzdržanih nije bilo. Sednici je prisustvovalo 18 od 19 odbornika.

Danas je poslednji dan za dostavljanje opštinskih budžeta kosovskom Ministarstvu finansija.

Predlozi opštinskih budžeta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku usvojeni su juče.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Usvojen predlog budžeta za opštinu Severna Mitrovica

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 00:04

Skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je danas predlog budžeta za 2015. godinu u iznosu oko 20 miliona evra. Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić ocenio je da je ovakav budžet nedovoljan u odnosu na realne potrebe...Budžet okvirno iznosi oko 20 miliona evra, ali je i taj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.