Udovičić: Verujem da će MOK preispitati odluku o Kosovu

Izvor: Studio B, 23.Okt.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovičić: Verujem da će MOK preispitati odluku o Kosovu

Srpski ministar sportauveren je da bez obzira na stav IO MOK-a koji je uslovan, ova organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimizma - ravnopravnost svih učesnika

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je danas da se nada kako će Međunarodni olimpijski komitet  još jednom preispitati odluku da odobri Kosovu provizorno članstvo i otvori put jednostrano proglašenoj državi da samostalno učestvuju na Olimpijskim igrama >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Riju.

"Iako kao ministar nadležan za sport u Srbiji nisam u mogućnosti da utičem na odluke MOK-a, a uvažavajući nezavisnost te najviše svetske organizacije u olimpizmu, želim da verujem da će ova odluka Izvršnog odbora pri konačnom razmatranju i odlučivanju od strane najviše instance tog Komiteta biti još jednom detaljno preispitana", izjavio je Udovičić.

On je posebno naglasio da je potrebno imati u vidu da bi se prijemom u članstvo Olimpijskog komiteta jedne takozvane države, koja nije članica Ujedinjenih nacija, a što predstavlja jedan od esencijalnih uslova za prijem u MOK, napravio veliki i opasan presedan koji do sada nije učinjen na međunarodnoj sportskoj sceni.

"Kao ministar sporta i učesnik Olimpijskih igara smatram i sa svoje strane osuđujem svaku odluku kojom se u sportu, gde je jedna od osnovnih odlika upravo pridržavanje jasnih i jednakih pravila za sve, a sto sport čini nedostupnim za uticaj politike i bilo kojih drugih vidova uticaja, uvode bilo kakvi oblici presedana i smatram apsolutno neprihvatljivim da se uslovi za učestvovanje razlikuju i prilagođavanju po potrebi ili po osnovu različitih kriterijuma", naveo je Udovičić.

Srpski ministar sporta, kako je naveo, uveren je, da bez obzira na stav Izvršnog odbora MOK-a koji je uslovan, ova najprestižnija svetska organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimizma - ravnopravnost svih učesnika, u pogledu uslova za učestvovanje u sportu i za sticanje statusa, jer bi to u budućnosti moglo ozbiljno da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou.

Izvršni odbor MOK-a sinoć je odobrio Kosovu provizorno članstvo i predložio da stalno članstvo bude odobreno na Generalnoj skupštini MOK, koja će se u decembru održati u Monaku.

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.