Ubice Slavuja i Peranića i dalje nepoznate

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2014, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubice Slavuja i Peranića i dalje nepoznate

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) treću godinu zaredom, na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča - Zočište, u opštini Orahovac, postavili su juče obeležje na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih." Tako je obeleženo 16 godina od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Peranića.

Kolege odale počast: Novinari kod mesta otmice

 

- Naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kolege nisu bili ovde ni kao turisti, niti su nosili oružje, niti su nosili bilo kakvu uniformu. Oni su nosili olovku, svesku, diktafon i radili svoj posao. Zato sa ovog mesta gde su oni poslednji put viđeni pre 16 godina ne očekujem nikakvo milosrđe, nego pre svega solidarnost nas kolega - kazao je Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije.

 

OEBS: To je žalosno

Šef Misije Oebasa na Kosovu i Metohiji Žan Klod Šlumberže izjavio je da je žalosno što ni posle 16 godina od nestanka Slavuja i Perenića nema odgovora o njihovoj sudbini.

On je istakao da svaki slučaj kidnapovanja ili ubistva mora biti rešen, pa tako i nestanak srpskih novinara.

- Ako mi kao sedma sila za ove godine nismo uspeli da nateramo nadležne da pronađu naše kolege, ne znam koliko ćemo uticati na nadležne da se otkriju i ostali zločini, a zločinci imenuju i kazne - dodao je Ničić.

UNS i DNKiM već su dva puta postavljali ploče, ali su ih nepoznate osobe rušile i odnele.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

 

Prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kome su bili, plava zastava 128, nikada nije pronađen.

Postavljanju ploče prisustvovali su i predsednik GI Srpska Vladeta Kostić, kao i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.