USIJANJE U MEDVEĐI  Vučić telefonom, Albanci kamionom

Izvor: Blic, 14.Sep.2015, 06:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USIJANJE U MEDVEĐI Vučić telefonom, Albanci kamionom

Premijer Vučić je telefonom juče lično pozivao građane Medveđe da izađu na vanredne opštinske izbore, dok su Albanci dolazili s Kosova da glasaju.

Informacija da je više autobusa i kamiona sa Albancima prešlo sa Kosova u južnu Srbiju mobilisala je zvanični Beograd da učini sve kako albanske separatističke partije na jučerašnjim izborima ne bi osvojile vlast u ovoj većinski srpskoj opštini.

- Aleksandar Vučić je govorio ljudima da izađu i glasaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali nije im sugerisao za koga, već je pokušao da ih ubedi da ne dozvole da na vlast dođu separatisti i da se usprotive formiranju Zajednice albanskih opština - kaže sagovornik „Blica“.

Više Medveđana javilo je „Blicu“ i da su stranački aktivisti bili veoma ažurni na terenu, da su išli od vrata do vrata pozivajući glasače da izađu na izbore i da ih iz planinskih vrleti do biračkih mesta prevoze svojim automobilima.

Birački spiskovi u Medveđi nisu ažurirani još od sredine devedesetih godina, pa se tako na njima nalazi 10.465 građana s pravom glasa, a po poslednjem popisu iz 2011. godine u Medveđi živi svega 7.438 stanovnika, odnosno oko 5.500 s pravom glasa.

U poslednjih 15 godina iz Medveđe su se najviše iseljavali Albanci, koji svoj dolazak nigde nisu i zvanično registrovali. Tako se došlo u situaciju da stotine Albanaca sa fiktivnim adresama u Medveđi dolaze autobusima sa Kosova samo da bi glasali.

Predizbornu atmosferu dodatno je usijala odluka grupa odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da osnuju zajednicu opština sa albanskom većinom. Kako su objasnili osnivači, cilj „ZAO“ je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi sa Zajednicom srpskih opština na KiM.

S druge strane, može se čuti da Albanci sve rade da bi ucenjivali srpske vlasti i da bi izvukli što više novca iz budžeta.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da su vanredni lokalni izbori u Medveđi važni za odmeravanje snaga među Albancima, za ostvarivanje stabilnosti, kao i za dalji proces normalizacije na jugu Srbije i sa Prištinom.

Kako je objasnio, izbori se održavaju neposredno posle potpisivanja sporazuma u Briselu, gde je utvrđena i Zajednica srpskih opština, pa je jasno da je „jedan deo albanskog političkog korpusa, misleći na ove izbore, namerno aktuelizovao temu albanske autonomije“.

- Zbog toga je veliki odziv i veliki pritisak ljudi na administrativnim prelazima koji dolaze da glasaju - navodi on.

Janjić je ukazao i da se pojavljuje problem koji nije na vreme uočen i predstavlja veliki propust Koordinacionog centra i Republičke izborne komisije, a to su nesređeni birački spiskovi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je sve glasao na izborima u Medveđi?

Izvor: B92, 14.Sep.2015

Birački spiskovi u Medveđi nisu ažurirani još od sredine devedesetih godina...Po poslednjem popisu iz 2011. godine u Medveđi živi 3.000 manje stanovnika nego što ima birača...U poslednjih 15 godina iz Medveđe su se najviše iseljavali Albanci, koji svoj odlazak nigde nisu i zvanično registrovali...Srbi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.