UNHCR za zajedničko rešavanje

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR za zajedničko rešavanje

UNHCR je saopštio da pozdravlja inicijativu koja pruža mogućnost da se napravi presek raseljavanja sa Kosova u region i reše preostali izazovi pred raseljenima.

Povodom konferencije za visoke predstavnike vlada iz Beograda, Prištine, Podgorice, koju je misija OEBS-a na Kosovu organizovala juče i danas, u nameri da pruži podršku njihovim naporima da nadju trajna rešenja za raseljena lica sa Kosova.

"UNHCR pozdravlja pozive državnih organa da se osnaži regionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnja u cilju ubrzavanja procesa nalaženja trajnih i pravovremenih rešenja za raseljene sa Kosova. Prava, potrebe i legitimni interesi raseljenih lica da izaberu svoje trajno rešenje trebalo bi da bude prioritet u omogućavanju rešenja, bilo putem dobrovoljnog povratka na Kosovo ili lokalne integracije u mestu raseljenja", navodi se u saopštenju.

UNHCR, medjutim, procenjuje da je potrebno obezbediti pomoć za više od 100.000 osoba, "koje su još uvek raseljene sa Kosova u regionu, zbog sukoba iz 1998/9. godine, kako bi okončale svoje dugotrajno raseljenje".

UNHCR je takodje naglasio hitnu potrebu da se uklone prepreke koje trenutno opterećuju proces dobrovoljnog povratka kao što su pitanje imovine, odsustvo dodele zemljišta i ostale birokratske prepreke, koje posebno utiču na zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, onih koji imaju najmanje imovine a žive u alarmantnim i neprihvatljivim životnim uslovima, kao i ograničena pomoć za reintegraciju i nedostatak sredstava za stambena rešenja.

Povodom konferencije, šef misije UNHCR-a na Kosovu, N. L. Narasima Rao je, govoreći u ime različitih predstavništava UNHCR-a u regionu naglasio da su "hiljade raseljenih lica i izbeglica već imale koristi od različitih trajnih rešenja".

"Kroz takozvani Sarajevski proces, zemlje na Zapadnom Balkanu i medjunarodna zajednica zajednički rade na izazovnom cilju zatvaranja poglavlja reseljavanja u regionu iz perioda od 1991. do 1995. godine", rekao je Narasima Rao.

On je dodao da je UNHCR uveren da je moguće, u narednom periodu ostvariti sveobuhvatna rešenja za one koji su još uvek raseljeni u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, "putem regionalne saradnje i snažne podrške medjunarodne zajednice, čime će biti efikasniji i pravo na povratak i lokalna integracija u mestima raseljenja koju će omogućiti zemlje prijema raseljenih lica".

Ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova, Dalibor Jevtić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije, Marko DJurić, zamenik Ministra za rad i socijalnu politiku Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Ibrahim Ibrahimi i direktor Zavoda za brigu o izbeglicama Ministarstva za rad i socijalno staranje vlade Crne Gore, Željko Šofranac, pozvali su na konferenciji na političku opredeljenost i povećane napore da se reše potrebe raseljenih lica, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.