Kosovo ipak primljeno u UEFA

Izvor: B92, 03.Maj.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ipak primljeno u UEFA

Kosovo je primljeno u UEFA prostom većinom od tačno 28 glasova i postalo je 55. članica evropske kuće fudbala iako pre toga nije promenjen statut organizacije.

Kako je saopšteno, na tajnom glasanju, 28 saveza je glasalo za prijem Kosova, 24 protiv, a dva glasa su bila nevažeća.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo želelo da izmeni član u statutu koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju UN i da ubace formulaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "većina međunarodne zajednice u Evropi".

Taj predlog nije prošao za tri glasa, jer je bila neophodna dvotrećinska većina. Ipak, time očigledno nije bio zatvoren put za prijem kosovskog fudbalskog saveza.

"Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprovođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje", navodi se u važećem Statutu UEFA.

Tokom rasprave o Kosovu, s bine Kongresa čuo se i stav prvog pravnika UEFA Alisdera Bela, koji je rekao da "Ujedinjene nacije ne priznaju države, pa samim tim ovo nije pravno pitanje".

Nakon ovog presedana, Kosovo će u narednih desetak dana najverovatnije postati i članica FIFA, što znači da bi od septembra moglo da igra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Pre glasanja, vršilac dužnosti predsednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo i najavio mogućnost "političkih posledica".

Zahtev Kosova za prijem je obrazlagao Fadilj Vokri, koji je rekao da se on suštinski svodi na to "da li će neko deci omogućiti ili zabraniti da igraju fudbal".

Švajcarska delegacija je tražila tajno glasanje, a navela je i da bi trebalo biti obazriv po ovom pitanju "iz čisto sportskih razloga".

"Nije poznato šta će biti sa igračima koji već igraju u nekim reprezentacijama, niti gde bi i kako klubovi igrali kod kuće i na strani. Nije poznato ni u kojim takmičenjima bi se takmičili. To nije fer ni prema ostalim članicama, ali ni prema igračima, ni prema Kosovu", rekao je švajcarski predstavnik.

S bine je na zahtev za prijem Kosova odgovarao i predsednik FSS Tomislav Karadžić, koji je insistirao na tome da je u pitanju politički predlog i rekao da "fudbal ne sme da pređe liniju i prekraja granice bilo koje države".

"Primanje saveza samoproglašene države u UEFA bi pred očima celog sveta omogućilo najgrublje mešanje politike u sport. Zato moramo da kažemo 'ne'", rekao je Karadžić.

Karadžić je kao argument naveo i sankcije UN iz 1992. godine, kada tadašnja Jugoslavija nije igrala Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

Šta je sve Karadžić rekao pročitajte u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.