Đurić: Nismo pristali na telekomunikacione enklave za Srbe

Izvor: RTS, 30.Sep.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Nismo pristali na "telekomunikacione enklave" za Srbe

Ni posle pet dana razgovora u Briselu, delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o telekomunikacijama. Nismo dozvolili da naša kompanija i naš narod na KiM budu stavljeni u nekakvu vrstu "telekomunikacionih enklava", u kojima ne bi bilo ni pokrivenosti koju imaju sada, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Direktor Kancelarije za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da sa Beogradom je dogovaranje sa Beogradom moguće, ali ne jezikom ucena.

Razgovori delegacija Beograda i Prištine o primeni sporazuma o telekomunikacijama su počeli u ponedeljak, a iz delegacije Beograda je ocenjeno da je u pitanju bilo jedno od najtežih pregovaračkih iskustava za četiri i po godine pregovora.
"Konačnog dogovora o telekomunikacijama, iako je napravljen određeni napredak, nema. Nismo dozvolili da naša kompanija, naš narod na KiM bude stavljen u nekvu vrstu 'telekomunikacionih enklava' u kojima ne bismo imali ni pokrivenost koju imaju sada", naglasio je Đurić.
Objasnio je da delegacija Beograda nije pristala na uslove koji bi podrazumevali da srpska deca na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ne bi imala pristup internetu ni drugim servisima, koji bi trebalo da imaju svi ljudi, bilo gde u Srbiji, ili tamo gde se koristi mobilna telefonija.
"Nismo dozvolili da se napravi presedan po pitanju imovine, da se imovina koja se prenosi na novu ćerku kompaniju "Telekoma Srbija" predstavi kao svojina Telekoma i Pošte Kosova, kako je to Priština zahtevala, iako znamo da je reč o objektima koji su građeni velikim delom posle 2004. godine", objasnio je Đurić ishod još jednog otvorenog pitanja o kome se razgovaralo u okviru primene sporazuma o telekomunikacijama.
Šef delegacije Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom naglašava da niko ne može da se igra sa onim što je državni i nacionalni interes.
"Sa Srbijom uvek može ozbiljno da se razgovara i postiže dogovor. Sa Srbijom nikada ne može da se razgovara jezikom ultimatuma i ucena. Ostajemo posvećeni tome da naše obaveze sprovodimo i nadamo se da ćemo u budućnosti naći partnere sa kojima ćemo moći da se ljudski dogovorimo", poručio je Đurić.
Tahiri: Ograničena pokrivenost predviđena ranijim sporazumima
Da su pitanja imovine Telekoma i pokrivenosti mreže nove srpske kompanije bile glavne tačke neslaganja potvrdila je i šefica prištinske delegacije.
Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri rekla je da je srpska strana tražila punu pokrivenost, a ne ograničenu, kako je to, tvrdi, predviđeno ranijim sporazuma.
"Mi nismo spremni da idemo dalje od onog što je već zapisano u sporazumu. Odbili smo i da ustupimo imovinu Telekoma Kosova novoj kompaniji", navela je Tahiri.
Odgovarajući na pitanje Tanjuga da prokomentariše hapšenje komandata kosovske policije u Srbiji i da li je ta vest uticala na tok razgovora u Briselu, Đurić je rekao da to nije uticalo na tok pregovora niti je pokretano kao tema od strane prištinske delegacije.
"Što se nas tiče, mi ni na koji način ne želimo da se mešamo u pitanja koja se odnose na vladavinu prava i na rad pravosuđa. Barem smo mi Srbi dosta patili zbog mešanja politike u pravosuđe", zaključio je Đurić.
U delegaciji Beograda kažu i da su spremni za nastavak razgovora čim ih EU zakaže.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Nema dogovora jer Priština hoće srpsku imovinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2016

Delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o telekomunikacijama jer srpska strana nije prihvatila da imovina srpskog sistema telekomunikacija bude "predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova" i Srbima bude uskraćen pristup internetu u Mitrovici, izjavio je direktor kancelarije za...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Bez dogovora BG i PR o telekomunikacijama

Izvor: OkRadio.rs, 30.Sep.2016

Brisel -- Zvaničnici Beograda i Prištine nisu uspeli da postignu dogovor o telekomunikacijama. Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da Beograd nije prihvatio uspostavljanje presedana. “Nismo prihvatili da naša imovina bude predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova“,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.