“Transport ubijenih sa Kosova bio je državni zločin”

Izvor: Šumadija Press, 28.Apr.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Transport ubijenih sa Kosova bio je državni zločin”

Bivši tužilac Tribunala u Hagu Džefri Najs ocenio je da je premeštanje u Srbiju tela ubijenih na Kosovu bio “državni zločin” i dodao da odgovornost za to mora biti istražena.

Najs je sinoć, na skupu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na kojem je prikazan film Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN) “Nedodirljivi” o zločinima “Šakala” u selima oko Peći, ocenio da je komandant “Šakala”, zvani “Mrtvi” delovao “u sistemu koji mu je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << odobrio, a ne u vakuumu”.

Prema njegovim rečima, asanacija i pokušaj da se zločin prikrije, i za pojedinca i za državu su veoma su značajna krivična dela.

Upitan zašto policijskim zvaničnicima nije suđeno u Hagu, Najs je rekao da je, kada se došlo do dokaza o tim zločinima i podizanje optužnica, već bio istekao mandat Tužilaštva.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je na pitanje zašto 16 godina nije pokrenuo postupak protiv zvaničnika Vojske i Policije odgovornih za transport tela ubijenih Albanaca sa Kosova u Srbiju, rekao da je uloga Tužilaštva delikatna.

Vukčević je podsetio da je u filmu označen kao neko ko deset godina nije ništa uradio u vezi s tim, dok, s druge strane, štampa o njemu pita “dokle će da kopa po Srbiji?”.

- Tužilaštvo je u delikatnoj sitauciji. Presuda u slučaju ‘Šakali’ je ukinuta i očekuje se novo suđenje što potvrđuje delikatnost situacije u kojoj se Tužilaštvo nalazi, …svi oni šetaju slobodni, jedan od njih je sada u Ukrajini, a pre toga je izvršio ubistvo u Bosni i Hercegovini - rekao je Vukčević.

U filmu “Nedodirljivi” se podseća da je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je 10 optuženih pripadnika “Šakala” bilo osuđeno na 106 godina zatvora, a ukazuje se da je “Šakala” bilo i 200, a da je pred sud došlo samo deset. U filmu je navedeno da je vođa “Šakala”, “Mrtvi” umro od side dok je u Argentini bio u ekstradicionom pritvoru.

Vukčević je rekao da je Tužilštvo u mnogim slučajevima istrage zločina bilo blokirano postupanjem Tribunala u vezi s procesuiranjem slučajeva visokih državnih i vojnih funkcionera.

- Oni nam sve vreme smetaju, mi sve vreme čekamo da oni završe… i tako prođe vreme i nama i njima - rekao je Vukčević.

Vukčevićev zamenik Dragan Stanković naveo je da je glavnom za “asanaciju terena”, Vlastimiru “Rođi” Đorđeviću, suđeno u Hagu, te domaće tužilaštvo zbog toga ne može da mu sudi.

Dodao je da je teško u vezu sa zločinima dovesti ljude koji su bili u Beogradu i radili samo na asanaciji.

- Šta da radi tužilaštvo u Beogradu kada je idejni tvorac u Hagu? Asanaciju nisu radili oni koji su ubijali. To su radile ‘komunalne službe’, po naređenju iz Beograda, i ne možemo da nađemo odgovornost tih ljudi za ratne zločine - rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, te osobe bi mogle da eventualno odgovaraju za prikrivanje, a to su “obična krivična dela” koja zastarevaju.

BIRN-ov film “Nedodirljivi” govori o zločinima grupe “Šakali” 1999. godine u selima oko Peći – Ljubić, Ćuška, i o operaciji “Dubina” za prikrivanje tih zločina. U njemu su svedočenja preživelih i dvojice “Šakala” – zaštićenog svedoka Zorana Raškovića i optuženog Ranka Minića.

Kao odgovorni za zločine u selima oko Peći i za asanaciju navedeni su policijski i vojni zvaničnici, odlikovani ili unapređeni nakon rata na Kosovu – Dragan Živadinović, Obrad Stevanović, Dragan Ilić, Petar Zeković i Slodobodan Borisavljević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.