Tanasković: Ban će delovati u skladu sa Rezolucijom 1244

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Ban će delovati u skladu sa Rezolucijom 1244

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da bi eventualni ulazak Kosova u Unesko našu kulturnu baštinu doveo u nepovoljnu poziciju, ali da pravu opasnost predstavlja namera Prištine da donese zakon kojim bi svo spomeničko nasledje na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglasene države.

Tanasković je za Danas rekao i da zahtev Kosova za prijem u Unesko predstavlja pokušaj da se situacija stvorena politickim kršenjem Rezolucije 1244, kapitalizuje i na nivou sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << UN, ali da to ne mora biti tako, jer je generalni sekretar UN Ban Ki Mun porucio da će delovati u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ambasador objašnjava da bi u slučaju ulaska Kosova u Unesko srpski spomenici teritorijalno pripadali Kosovu, ali da Konvencija o zaštiti kulturnih dobara Uneska nigde ne govori o pripadanju u smisli vlasničkog posedovanja.

"Ona pominje samo dobra koja se nalaze na teritoriji držžava članica, uz napomenu da njene odredbe ne mogu dovesti u pitanje stanje realnog prava, a to znaci i imovinskopravni status utvrđen domaćim pravnim propisima", objašnjava Tanasković.

Međutim, prema njegovom mišljenju, prava opasnost ne preti od Uneska i od Konvencije, već od namere Prišštine da donese zakon o zašštiti kulturne bašštine, u kome bi stajalo da je svekoliko spomeničko nasleđe na Kosovu vlasnišštvo držžave Kosovo, kako je to u nekoliko navrata izjavio i kosovski premijer Isa Mustafa.

Tanasković kaže i da ne treba imati iluzija da će njegovi sastavljači dobrovoljno odstupiti od namere otimanja, pravnog i kulturnog, srpske bašštine na Kosovu i u toj oblasti predstoji istinska borba prvenstveno pravnim, ali i diplomatsko-političkim sredstvima.

Tanasković objašnjava i da uloga Unmika u podnoššenju kosovske kandidature ne postoji, jer Sekretarijat Uneska, pridržžavajuci se Rezolucije 1244, nije bio spreman da stupi u neposrednu služžbenu komunikaciju s Prištinom, odnosno entitetom koji nema međunarodnopravni subjektivitet, i sa stanoviššta UN nije držžava.

Tanasković dodaje da bi preuzimanje uloge poštonoše između ministra inostranih poslova Kosova i generalnog direktora Uneska drastično izlazilo iz okvira nadležžnosti Unmika.

On međutim kaže da su i podnosioci zahteva za prijem Kosova u Unesko svesni da im je ruššilacki, maćehinskiski i otimački odnos prema srpskoj kulturnoj bašštini na KiM slaba tačka dokazivanja da zaslužžuju prijem u ovu organizaciju posvećenu visokim civilizacijskim ciljevima, pa se u poslednje vreme taktički lukavo i prozirno utrkuju u izjavama kojima nastoje da uvere svet u svoje časne namere i uvažžavanje srpskog karaktera kulturne bašštine pod zašštitom Uneska, uključujući i to da je ono u vlasnišštvu SPC.

Tanasković smatra da im se ne može verovati, iako to pokušavaju da dokažu i deljenjem publikacije takozvanog Ministarstva za inostrane poslova Kosova na engleskom jeziku, pod naslovom "Kosovo u Unesku", gde se našše spomeničko nasleđe "politicki korektno" tretira kao srpsko i izričito vezuje za SPC.

Ambasador ocenjuje i da bi ulazak Kosova u Unesko naneo ozbiljan udarac briselskim pregovorima, koji i onako tešško idu, ali da sam pokuššaj kandidature ne bi morao imati značajnijeg efekta, jer Prišština sve vreme na raznim stranama vuče poteze suprotne duhu konstruktivnog pregovaranja.

Tanasković zaključuje da svi argumenti snažno govore u prilog opravdanosti naššeg suprotstavljanja prijemu Kosova u Unesko, da je naše da učinimo sve što je moguće, a da li ćemo ostvariti svoje pravo veliko je i neizvesno pitanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kosovo hoće da bude vlasnik svih spomenika"

Izvor: B92, 01.Avg.2015

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da bi eventualni ulazak Kosova u Unesko našu kulturnu baštinu doveo u nepovoljnu poziciju...On je rekao da pravu opasnost predstavlja namera Prištine da donese zakon kojim bi svo spomeničko nasleđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglasene...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.