Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Samo Albanija može da aplicira za broj Kosova

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je danas da će Kosovo dobiti pozivni telefonski broj i da samo Albanija može da aplicira u ime kosovske strane za dobijanje tog trocifrenog koda.

Tahiri je, za portal na albanskom jeziku "Gazeta Ekspres", tako reagovala na izjave iz Kancelarije za KiM da će Srbija, ako u Briselu bude postignut dogovor o imovini "Telekomove" ćerke kompanije u pokrajini i drugim spornim pitanjima, dati saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Međunarodna telekomunikaciona unija ustupi Prištini na korišćenje trocifreni broj za geografsku oblast u okviru Srbije.

Tahiri tvrdi da Priština nikada neće pristati na to da Srbija aplicira za telefonski broj Kosova.

- Srbija je tražila nekoliko puta da aplicira za broj, ali mi smo to odbijali, i rekli smo da samo Albanija može da aplicira za telefonski broj Kosova - rekla je Tahiri.

Ona smatra da je jedino rešenje da se Kosovu direktno dodeli telefonski broj za državu.

-Spremni smo za sporazum samo u okviru onoga o čemu smo pričali u sporazumu iz 2013. godine. Svaki drugi zahtev koji bi Srbija mogla da ima van ovog okvira ćemo odbiti - rekla je Tahiri.

U Briselu su nastavljen tehnički dijaloga Beograda i Prištine, a u Kancelariji za KiM za Tanjug su potvrdili da se prvog dana razgovaralo o imovini Telekoma u pokrajini, a razgovori na tu temu nastavljeni su i danas.

Predviđeno je da ova runda tehničkog dijaloga traje do četvrtaka, a da tema razgovora bude primena Sporazuma o telekomunikacijima.

Pročitajte još:

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić izjavila je Tanjugu da EU želi ove sedmice dogovor u oblasti telekomunikacija, ali da se na tome još radi.

U okviru sporazuma o telekomunikacijama delegacije Beograda i Prištine uz posredovanje EU razgovaraju o imovini Telekoma Srbije u pokrajini, osnivanju ćerke-kompanije Telekoma na KiM, obezbeđivanju licenci za fiksnu i mobilnu telefoniju, dodeljivanju pozivnog broja + 383 za KiM, kao i o bezbednosti građanja zbog eventualnog presretanja poziva.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko đurić, a Prištine ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

U delegaciji Beograda su, osim predstavnika Kancelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije "Telekom" i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EDITA TAHIRI: Priština nikada neće pristati da Srbija aplicira za telefonski broj Kosova

Izvor: Kurir, 27.Sep.2016

...Tahiri je, za portal na albanskom jeziku "Gazeta Ekspres", tako reagovala na izjave iz Kancelarije za KiM da će Srbija, ako u Briselu bude postignut dogovor o imovini "Telekomove" ćerke kompanije u pokrajini i drugim spornim pitanjima, dati saglasnost da Međunarodna telekomunikaciona unija ustupi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.