Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jul.2016, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Nema formiranja ZSO ako Srbija ne primeni Briselski sporazum

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće biti formirana ako Beograd u potpunosti ne primeni Briselski sporazum.

Kako je saopštilo Ministarstvo za dijalog, Tahiri je tokom razgovora sa predstavnikom EU Tomasom Bušom kazala da je Vlada Kosova posvećena dijalogu o dobrosusedskim odnosima, ocenjujući da su oni "veoma važni za mir i stabilnost u regionu i za integraciju Kosova u EU".

"Briselski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dijalog je mnogo pomogao Kosovu na putu evropskih integracija, što potvrdjuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i preporuke za liberalizaciju viza. Iz tih razloga smo uvek bili ozbiljni u realizaciji svih obaveza koje proističu iz sporazuma u Briselu", rekla je Tahiri.

Ona je dodala da "sada Srbija blokira primenu sporazuma o pitanju državnog telefonskog koda za Kosovo, o nezavisnosti prenosnog energetskog sistema (KOSTT) i o uklanjanju barikada sa mosta u Mitrovici i njegovog pretvaranja u most spajanja slobodnog kretanja".

Priština je, prema njenim rečima, "stalno i argumentovano" informisala EU da Srbija "nema političke volje za sprovodjenje sporazuma koji su od velikog značaja za Kosovo" a u junu ove godine je dostavila izveštaj Vlade Kosova o situaciji u sprovodjenju sporazuma za period januar-juni 2016. godine.

"Na žalost, još uvek nemamo napredak u procesu, uprkos maksimalnog angažovanja Evropske unije za uklanjanje prepreka u realizaciji", ocenila je ministarka. Prema njenim rečima, izostanak sprovodjenja sporazuma o pozivnom broju za Kosovo i o početku samostalnog rada prenosnog energetskog sistema (KOSTT) predstavljaju "ozbiljno kršenje briselskog sporazuma od strane Srbije".

"Naš stav kao vlade je jasan i poznat, bez primene ova tri važna sporazuma za nas, nećemo preduzimati nikakav korak na implementaciji Sporazuma o ZSO na Kosovu, koja nema izvršna ovlašćenja i neće biti ni treći nivo vlasti, jer ta ovlašćenja nisu dozvoljena zakonima i Ustavom Kosova", rekla je Tahiri. Ona je ocenila da je Srbija "blokirala proces implementacije Briselskog dijaloga", kao i da je "nastavila sa svojim destruktivnim akcijama na Kosovu, gde kroz nelegalnu izgradnju na severu zemlje radi na svojim djavolskim ciljevima na promeni etničke strukture".

"Te akcije su podigle tenzije i nezadovoljstvo i mogu da destabilizuju dobru bezbednosnu situaciju koju smo naporno postigli zajedno sa EU, SAD, Nemačkom i drugim partnerima. Zbog toga tražim od EU da preduzme sve mere da zaustavi Srbiju i njenu destruktivnost jer ćemo u suprotnom biti primorani da ih silom zakona zaustavimo mi kao Vlada Kosova", rekla je Tahiri. Zvaničnici EU su tokom razgovora u Prištini potvrdili stav da strane u dijalogu moraju biti dosledne u primeni svih sporazuma postignutih u Briselu uz posredovanje EU, navodeći da će u tu svrhu biti u stalnom kontaktu sa svim stranama.

Oni su istakli da od sprovodjenja Briselskog sporazuma u velikoj meri zavisi napredak svake zemlje na putu ka EU, dodjući da bi uskoro mogli biti održani novi sastanci posvećeni sprovodjenju sporazuma Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tahiri: Nema ZSO ako Beograd ne primeni Briselski sporazum

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće biti formirana ako Beograd u potpunosti ne primeni Briselski sporazum...Kako je saopštilo Ministarstvo za dijalog, Tahiri je tokom razgovora sa predstavnikom EU Tomasom Bušom kazala da je Vlada...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.