Tahiri: Dijalog sa Beogradom nije u ćorsokaku, ali ...

Izvor: B92, 31.Maj.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Dijalog sa Beogradom nije u ćorsokaku, ali ...

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da dijalog Beograda i Prištine nije u ćorsokaku.

Ona je još jednom ponovila da sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) neće početi bez rasformiranja srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

Takođe, dodala je, da formiranje ZSO neće početi bez dobijanja, kako je rekla pozivnog broja za Kosovo i bez osamostaljenja elektromreže.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), naglasila da Beograd ne može jednostrano da formira ZSO i dodala da će se u Briselu formirati tri grupe koje će raditi na rasformiranju svih preostalih srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

Tvrdi da se već pet godina vode pregovori o pozivnom broju za Kosovo i osamostaljenju elektromreže, da su sporazumi postignuti i sačinjeni planovi za njihovu primenu, ali da Beograd blokira te procese.

"Jasno smo stavili do znanja da bez rešavanja ovih pitanja neće biti preduzet nijedan korak za sprovođenje sporazuma o ZSO", naglasila je Tahiri.

Smatra da nije moguće da Vlada Srbije sama, jednostrano, formira Zajednicu opština sa srpskom većinom i, u tom kontekstu, primećuje da je Beograd shvatio da svakim delovanjem koje je u suprotnosti sa briselskim dijalogom, sebi blokira put prema evropskim integracijama.

Tahiri za RSE kaže i da dijalog nije u ćorsokaku, te da se očekuje da će se nastaviti i da će biti i sastanaka na visokom nivou u junu.

Istovremeno, istraživanje "Puls javnosti" na Kosovu koje je objavio UNDP pokazalo je da je oko 94 odsto kosovskih Albanaca i pripadnika drugih nacionalnih manjina, osim Srba, protiv formiranja Zajednice srpskih opština.

Većina Srba na Kosovu, 69 odsto, snažno ili donekle podržava formiranje ZSO, nasuprot kosovskim Albancima i ostalima, koji su kazali da su snažno, ili donekle protiv osnivanja Zajednice.

Anketa javnog mnjenja na Kosovu sprovedena je od septembra 2015. do marta ove godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.