TAJNA NAJČUVENIJE SRPSKE PESME: Video sam lik patrijarha Pavla i za 5 minuta nastao je “Vidovdan”!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jun.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNA NAJČUVENIJE SRPSKE PESME: Video sam lik patrijarha Pavla i za 5 minuta nastao je “Vidovdan”!

Milutin Popović Zahar. Kompozitor, tekstopisac, aranžer, slikar, magistar i doktorand međunarodnog prava, davne 1989. stvorio je "Vidovdan". Po mišljenju mnogih, jednu od tri najčuvenije srpske pesme. Za sva vremena.

Simbolično, na današnji dan, sa Zaharom smo se prisetili dana kada je nastala večna srpska pesma, te po čijem blagoslovu.

Foto: Telegraf

- Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. "Vidovdan" peva pola sveta, ne samo Srbi - kaže Zahar za Telegraf.

Foto: Profimedia/Danita Delimont

- U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. "Vidovdan" je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati... Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom... Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske... Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta...a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto... Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija... Ali, nije - rekao nam je čuveni Zahar iza kog stoje najlepše sprske pesme.



Među hitovima koje je stvorio Zahar su i "Od Vardara, pa do Triglava", "Živela Jugoslavija", "Hej, Jugosloveni", "Svilen konac", "Svirajte mi Marš na Drinu", "Nizamski rastanak", "Ivanova korita"...

(Ivana Cicović)


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

TAJNA NAJCUVENIJE SRPSKE PESME Video sam lik patrijarha Pavla i za 5 minuta nastao je Vidovdan

Izvor: medio.rs, 28.Jun.2017

Milutin Popović Zahar: Ovo mi nećete verovati.. Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom.. Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske.. Za 5 minuta sam napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta..Milutin...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.