Svetinje na Kosmetu podigli su srpski vladari

Izvor: RTS, 05.Okt.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetinje na Kosmetu podigli su srpski vladari

Najbitnije je da sveštenstvo i vernici Srpske pravoslavne crkve ostanu na Kosovu i Metohiji, rekao je Vladika raško-prizrenski Teodosije u Nišu, i da su svetinje na Kosmetu podigli naši vladari, što najbolje govori čije je to duhovno i kulturno nasleđe.
Vladika raško-prizrenski Teodosije koji je postavljen za zamenika episkopa niškog, pošto je, kako je saopštio, episkop Jovan zatražio odsustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do redovnog zasedanja Sabora, u svom prvom obraćanju novinarima u Nišu prokomentarisao je zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko. 

Vladika Teodosije je rekao da je za nas sada najbitnije da naše sveštenstvo i vernici ostanu na Kosovu i Metohiji, i da su svetinje na Kosmetu podigli naši vladari, što najbolje govori čije je to duhovno i kulturno nasleđe.
"Sve naše crkve, naši hramovi, a naročito ove četiri koje su pod zaštitom Uneska - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška - u liturgijskoj su funkciji. Nisu samo spomenici da bi neko mogao da ih prisvoji i kaže: to je naše. Velika je diplomatska borba koju vode predstavnici naše države, i mi iz Crkve činimo sve što je moguće, ali, kažem, sila boga ne moli. Ako se donese odluka koja nam nije po volji, ne znači da će tako biti svagda."
rts.nis@rts.rs

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.