Suzavac i kamenice u Mušutištu, Srbi sprečeni da posete crkvu

Izvor: RTS, 28.Avg.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavac i kamenice u Mušutištu, Srbi sprečeni da posete crkvu

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije. Lokalni Albanci, koji su blokirali put, sukobili su se sa kosovskom policijom. Nekoliko demonstranata je uhapšeno. Kamenicama gađani pripadnici kosovske policije.
Albanci u Mušutištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protestom su sprečili raseljene Srbi da posete crkvu i svoja imanja u tom selu, koje su morali da napuste 1999. godine. Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde su presekli slavski kolač. Sa njima su bili potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović i ministar za povratak Dalibor Jevtić, koji je rekao da je poslata poruka Srbima da nisu dobrodošli.

Kosovska policija nije mogla da im obezbedi nesmetan prolaz kroz Mušutište, gde je jutros trebalo da prisustvuju liturgiji.
Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.
Više desetina demonstranata je uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.
Oko 11.30 dupli kordnon specijalnih jedinica kosovske policije uspeo je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nisu razilazili čekajući autobuse u kojima su Srbi.
Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom policijskom vozilu.
Za vreme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mesta u autobusima zajedno sa ministrom Jevtićem.
Oni su bili u pratnji kosovske policije, a bilo je verbalnih provokacija od strane Albanaca koji su prolazili tuda.
Najmanje jedan demonstrant je povređen danas oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije.
Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatrtažili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.
Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano "UČK" (OVK).
Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.
Pripadnici specijalnih jedinica intervenisali su kako bi primorali okupljene Albance da se raziđu i pri tome su upotrebili suzavac i palice, a nekoliko osoba je tom prilikom privedeno.
Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.
Ipak, Sveta Velikogospojinska liturgija na temeljima porušenog hrama Uspenja Presvete Bogordice u Mušutištu danas je služena, napisao je na svom Fejsbuk profilu jerej Slobodan Đorić, koji je služio liturgiju.
Kako je preneo portal Gračanicaonlajn, Đorić je na svom profilu napisao da je na liturgiji sa njim bio pojac Ivan Krstić iz Prizrena.
"U Mušutištu oko sedam časova, već je bilo naroda u centru sela i spremali su se za protest, tako da su vernici koji su krenuli da proslave seosku slavu bili sprečeni da prisustvuju Svetoj Liturgiji", napisao je jerej Slobodan.
Oca Slobodana i pojca Ivana Krstića, pripadnici Rosu su odmah nakon Svete liturgije evakuisali alternativnim putem, preneo je Gračanicaonlajn.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAPETO NA KOSOVU Albanci blokiraju dolazak raseljenih Srba u Suvu Reku, policija ih rasteruje SUZAVCEM I PALICAMA (VIDEO)

Izvor: Blic, 28.Avg.2016

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) sukobili su se jutros sa grupom od oko 200 Albanaca koji su se okupili na prilazu mestu Mušutište kod Suve Reke kako bi blokirali put kojim bi trebalo da u to selo stignu raseljeni Srbi na Velikogospojinsku liturgiju...Pripadnici Rosu intervenisali...

Nastavak na Blic...

Kosovo: Albanci napravili haos na praznik! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 28.Avg.2016

Albanci iz Mušutišta, opština Suva Reka na Kosovu blokirali su put koji vodi prema ovom selu, a kojim je trebalo da prođu proterani i raseljeni Srbi. Sukobili se sa policijom. Srbi nisu mogli na liturgiju...Foto: Tanjug/ Željko Tvrdišić.. Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.