Suroi: Autonomija koja nije NVO

Izvor: Akter, 27.Avg.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suroi: Autonomija koja nije NVO

Pravni entitet oko kojeg su se složile dve vlade predstavlja teritorijalnu autonomiju kosovskih Srba, ocenio je novinar i publicista Veton Suroi u autorskom tekstu za prištinski dnevnik Koha Ditore, napominjući da Asocijacija/Zajednica srpskih opština "naravno nije nevladina organizacija"

Suroi navodi da su premijeri Srbije i Kosova u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, postigli sporazum da se na "Kosovu stvori novi pravni entitet pod nazivom

Asocijacija/Zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << srpskih opština".

"Oni su potpisali da se taj entitet uspostavi na osnovu zakona Kosova, kako onih koji su sada na snazi, pa tako i onih koji će se tek izraditi", precizirao je Suroi,

napominjući da "takav entitet ne postoji ni u Ustavu, ni u zakonima Kosova".

Ukratko, Asocijacija/Zajednica će se zakonski osnovati ukazom Vlade Kosova. Kada ukaz bude donet, konstitutivna Skupština Asocijacije/Zajednice će izraditi njen Statut, u roku od četiri meseca.

U Statutu će se priznavati pravo izbora predsednika, potpredsednika, Skupštine, sedmočlanog Odbora (Izvršno veće, Vlada) i Administracije, objašnjava Suroi.

Statut mora da dobije formu funkcionalnog trougla, dodao je on i naglasio da je u jednom uglu Asocijacija/Zajednica sa svojim nadležnostima: ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje.

Tome je pridodato, uz saglanost dveju vlada, i pravo na predstavljanje Asocijacije unutar i van zemlje, odnosno, u sferi spoljnih odnosa, primetio je Suroi.

U drugom uglu stoji odnos Asocijacije/Zajednice i centralnih vlasti Kosova. Prema postignutim sporazumima u Briselu, Asocijacija/Zajednica je posrednička instanca komunikacije između centralne vlasti i izabrane opštinske.

Asocijacija/Zajednica će "promovisati interese srpske zajednice na Kosovu", imajući priliku da predlaže izmene u zakonodavstvu u Skupštini Kosova ili da se pita kada je reč o sudskom sistemu, sve do Ustavnog suda, tumači Suroi.

Između Srba na Kosovu i njene vlade će postojati kanal komunikacije, ukazao je Suroi, a to će ići preko Asocijacije/Zajednice. Ovaj kanal komunikacije će se uspostaviti i sa Vladom Srbije, što predstavlja treći ugao pomenutog trougla.

Prema njegovim rečima, u tom trećem uglu Vlada Srbije će biti ta koja će jednim delom finansirati ovaj pravni entitet, i potpisivanjem sporazuma u Briselu, strana koja će

je implementirati/koja garantuje za nju.

Pravni entitet oko kojeg su se složile dve vlade u Briselu, naravno da nije nevladina organizacija. Teško bi bilo zamisliti da neka NVO, poput "Govori", ima prava koja su

data asocijaciji, ukazao je Suroi.

Taj pravni entitet oko kojeg su se složile dve vlade predstavlja teritorijalnu autonomiju kosovskih Srba, naglasio je Suroi, koji smatra da u njoj interesi kosovskih Srba dobijaju teritorijalnu formu, ili, kako se navodi u Sporazumu o Asocijaciji/Zajednici, "promovišu interese Srba kod centralnih vlasti".

"Unutar teritorije Asocijacije/Zajednice (autonomije Srba sa Kosova) njene vlasti će određivati ekonomski razvoj, prostorno planiranje, obrazovanje, zdravstvo, da se zadržimo samo na nekima, i štititi ono što se smatra srpskim interesom kod onoga što je dizajnirano na centralnom nivou i onoga što se smatra albanskim", konstatovao je Suroi.

Prema njegovoj oceni, u momentu kada nešto identifikuju kao suprotno svom interesu, vlasti Asocijacije/Zajednice mogu da blokiraju izvršenje odluka na svojoj teritoriji, da traže izmene onih odluka donetih na centralnom nivou ili da ih potpuno ospore na raznim sudskim instancama, što podrazumeva i Ustavni sud. Ili da urade sve tri stvari odjednom.

Potpisivanjem Sporazuma o asocijaciji u Briselu, predstavnici Beograda smatraju da su njim konačno onemogućili "većinstvo" na Kosovu, napisao je Suroi, koji

smatra da su kosovski predstavnici pokušali da objasne da je Sporazum uspeh, neki čak i neukusno.

Neki su ponavljali da u Sporazumu ne postoje izvršne nadležnosti ili čak da je Srbija priznala Republiku Kosovo, ilustrovao je Suroi, napominjući da se predstavnici Kosova, i pored tog vređanja inteligencije, u velikoj meri, svesno ili nesvesno, takođe kriju ili iza loših prevoda, ili iza ciljano dvosmislenih diplomatskih formulacija.

Navodeći nekoliko takvih primera, Suroi se poziva na englesku verziju teksta Sporazuma i konstatuje da je, "umesto društva posmatrača, Asocijacija/Zajednica srpskih

opština pravni entitet koji će imati puni nadzor u oblastima ekonomije, obrazovanja, zdravstva, ruralnog i urbanog planiranja.

"I nad svakim drugim pitanjem koje srpske zajednice smatraju važnim ili za koje vođe Asocijacije/Zajednice smatraju da imaju za cilj unapređenje interesa Srba", smatra Suroi.

"Puni nadzor", u ovom slučaju, prema njegovim rečima, jeste određenje preuzimanja odgovornosti nad određenim oblastima na određenoj teritoriji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.