Sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje, Haradinaj na slobodi

Izvor: RTS, 27.Apr.2017, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje, Haradinaj na slobodi

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske. Lider Alijanse za budućnost Kosova poručuje da je bitka dobijena i da se nada povratku na Kosovo još danas. Održana posebna sednica Vlade Srbije.
09.40 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posebnu sednicu vlade čija je tema odluka suda u Francuskoj.
09.35 – Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda, rekavši da je "ova bitka dobijena" i zahvalio im na podršci. U Prištini slave odluku suda u Kolmaru uz vatromet.
09.15 – Sud u Kolmaru odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. 
09.00 – Ramuš Haradinaj stigao u sud u Kolmaru.
Francuski sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za izručenje Ramuša Haradinaja, navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Kolmaru.

Francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana uloži žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.
Advokatica Ramuša Haradinaja, Rejčel Lindon, rekla je za AP da je sud izneo negativno mišljenje o ekstradiciji u Srbiju zbog toga što on ne bi imao fer i pravično suđenje u Srbiji. "Izgubio je tri i po meseca života" čekajući ovu odluku, rekla je Lindonova za AP.
Nakon odluke Apelacionog suda u Kolmaru, Vlada Srbije je održala posebnu sednicu.
Francuski sud je Haradinaju ukinuo meru zabrane napuštanja Francuske i odobrio mu da ponovo uzme pasoš, a on je najavio da će to učiniti u toku dana kako bi se što pre vratio na Kosovo.
Odluka suda bivšeg kosovskog premijera u sudnici dočekana je aplauzom, a nakon izlaska iz suda Haradinaj, koji je sada lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da je to "pobeda Albanaca".
"Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno", rekao je Haradinaj.
Njegova supruga Anita rekla je da je "pravda spora, ali dostižna". "Pobedili smo. Prošli smo nepotrebne i naporne procedure. Ova situacija je iscrpla sve nas ovde na Kosovu. Zahvaljujem svima na podršci koju su nam dali. Ovo je potvrda da je rat OVK bio opravdan", rekla je Anita Hardinaj, preneo je portal Lajmi.
Nakon odluke suda, Haradinaj slobodno može da napusti Francusku, a Srbija nema pravo na žalbu.
Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.
Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi protiv njega koja je u toku.
Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.
Istraga protiv Haradinaja u Srbiji pokrenuta je 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.
Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.
Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosmetu u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.