Stranka Ramuša Haradinaja traži ostavke zbog hapšenja Kurtija

Izvor: Blic, 13.Okt.2015, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranka Ramuša Haradinaja traži ostavke zbog hapšenja Kurtija

Opoziciona parlamentarna Alijansa za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja smatra da je skandalozno hapšenje osnivača pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija bilo smišljeno i da predstavlja pokušaj vlasti da skrene pažnju javnog mnjenja sa dva, kako navode, antidržavna sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i demarkaciji sa Crnom Gorom.

Način na koji je Kurti sinoć uhapšen, demonstracije i na desetine ranjenih policajaca i građana je nedopustivo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatraju u ABK, prenela je prištinska Koha ditore.

Za hapšenje Kurtija su, kažu iz ABK, odgovorni generalni direktor policije Špend Madžuni i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni.

"Prvi korak za prevazilaženje ovog događaja bez presedana je njihova ostavka", naglašava se u saopštenju te stranke.

Haradinajeva stranka se sa radikalnim pokretom Samoopredeljenje protivi briselskim sporazumima među kojima je i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Oni od premijera Ise Mustafe zahtevaju da povuče potpise sa briselskih sporazuma ili da podnese ostavku.

ABK, takođe, smatra da je privođenje Kurtija bilo u suprotnosti sa demokratskim principima, kao i u suprotnosti sa kosovskim Ustavom s obzirom na to da je on poslanik.

"Skandal sa Aljbinom Kurtijem je bio smišljen, proračunat i napravljen u cilju eskalacije situacije kako bi opozicija kasnije mogla da bude optužena za nasilje", navode u ABK.

ABK u saopštenju poručuje građanima da je "opozicija posle ovoga još odlučnija u svojim legitimnim zahtevima za obustavljanje i korigovanje sporazuma o demarkaciji i Asocijaciji (ZSO)".

U protestima pristalica radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, zbog hapšenja osnivača tog pokreta Aljbina Kurtija, sinoć je u Prištini došlo do nereda u kojima je 14 policajaca povređeno. Kurti je pušten posle nekoliko sati.

Kurti je uhapšen samo nekoliko dana pošto je u kosovskom parlamentu, tokom sednice, aktivirao suzavac.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ABK traži ostavke zbog hapšenja Kurtija

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2015

Opoziciona parlamentarna Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja smatra da je skandalozno hapšenje osnivača pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija bilo smišljeno i da predstavlja pokušaj vlasti da skrene pažnju javnog mnjenja sa dva, kako navode, antidržavna sporazuma o formiranju Zajednice...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.