Stojanović: Srbi na Kosovu i dalje su ugroženi

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Srbi na Kosovu i dalje su ugroženi

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je danas da se Srbi na Kosovu još uvek osećaju ugroženim i da većinsko stanovništvo treba da preuzme odgovornost za stanje u kosovskim institucijama.

- Naš narod se još uvek oseća ugroženim na Kosovu, dobar deo njih prodaje svoju imovinu i odlazi sa Kosova - izjavio je Stojanović na konferenciji “Izgradnja srpsko-albanskih odnosa” koja je održana u južnom delu Kosovske Mitrovice.

- Možda je to stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja se nekima svidja, ja sam apsolutno ubedjen da se najvećem delu Albanaca to ne sviđa - istakao je Stojanović i naglasio da zbog toga treba da razgovaramo iskreno o odnosima Srba i Albanaca.

“Treba da radimo na poštovanju, ne da se bavimo ljubavlju i mržnjom, jer svako ima ljubav kod kuće…poštovanje je nešto što očekujemo i nešto što zahtevamo,” kazao je on na konferenciji koja je održana u prostorijama TV “Mitrovica” a uz podršku holandske ambasade na Kosovu.

Zamenik kosovskog premijera je kazao da je jedna od najtežih tema u poslednjih godinu dana na Kosovu bila Đakovica”.

- “Ali bili smo skoro tamo i Kosovska policija je odradila svoj posao do kraja perfektno i profesionalno, za mene je to pozitivan primer i bez obzira što je postojala grupa ljudi koja je tog dana došla u Đakovicu da prosipa mržnju, oni nisu bili u mogućnosti da ugroze one koji su samo došli da vide svoju crkvu i prodju pored svoje kuće. Policija je uradila svoj posao kako treba i u Djakovici i u Mušutištu istoga dana - rekao je Stojanović.

Za poštovanje prava na Kosovu i rad institucija većinska odgovornost je na većinskoj zajednici, rekao je i naglasio da većinski narod treba da preuzme većinsku odgovornost, jer nisu Srbi ti koji mogu presudno da odlučuju da li će se situacija u pravosuđu i u ostalim delovima sistema značajno promeniti na bolje.

“

- Sigurno ćemo biti podrška za sve pozitivne procese. Ali niti će Srbi i ZSO koja je prepoznata kao pretnja iako nije pretnja nikome, biti ti koji treba da srede stvari u institucijama koje danas ne samo po mišljenju Srba nego i Albanaca i svih ostalih, ne funkcionišu dovoljno dobro - rekao je Stojanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj: Srbija treba da prizna Kosovo

Izvor: Blic, 03.Sep.2015

Neki od kosovskih Albanaca, učesnika konferencije "Izgradnja srpsko-albanskih odnosa" koja je održana u Kosovskoj Mitrovici, ocenili su danas da je razvoj ekonomije uslov za poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca...Bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da ako se govori o zajedničkom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.