Srpski dom kulture prodali Albancu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2015, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dom kulture prodali Albancu

Kosovska agencija za privatizaciju prodala je jednom Albancu deo Doma kulture u Čaglavici. Meštani koji su se obratili "Vestima" kažu da je reč o kršenju zakona i podsećaju da je Dom kulture građen samodoprinosom građana tog srpskog sela i služio im je više decenija.

- Zabrinjava i to što je novog kupca upisala u katastarski registar opština Gračanica, koju vode kadrovi postavljeni iz Beograda. Umesto da zaštite javnu svojinu i sopstveno vlasništvo, oni su uknjižili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novog vlasnika - kažu u pismu "Vestima" i podsećaju da je upozorenje o statusu Doma kulture nadležnima uputio Mesni odbor Čaglavice još aprila 2013.

U opštini Gračanica objašnjavaju da nisu imali kud, te da je novi vlasnik uknjižen na osnovu važećeg kupoprodajnog ugovora.

- Poces privatizacije prostorija Voćara pokrenut je 2013. godine, kad je postojala zakonska mogućnost da prethodno rukovodstvo opštine taj proces zaustavi i u cilju opšteg interesa Čaglavice spreči privatizaciju. Opština Gračanica je zahtev kupca za uknjiženje lokala u Čaglavici primila 2014. godine i on je tada odbijen. Ali, stranka se žalila Centralnoj katastarskoj agenciji u Prištini odakle je opštini Gračanica naloženo da reši taj slučaj u korist stranke - kaže Dejan Jovanović, direktor odeljenja za urbanizam, planiranje, katastar i zaštitu životne sredine.

Dom kulture u Čaglavici nalazi se u centru tog srpskog sela. U okviru njega godinama rade KiM radio, ambulanta, prodavnica, dok se sala koristi za školu stonog tenisa.

On ističe da je opština "otvorena za saradnju i razgovor sa meštanima Čaglavice kako bi se pronašlo rešenje koje će biti u interesu meštana".

Ističe i da će od nadležnih institucija zatražiti objašnjenje i odgovor o detaljima privatizacije ovog objekta i preduzeti mere u skladu s važećim zakonskim propisima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.