Srpska lista još bez odluke o podršci opozicionom kandidatu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista još bez odluke o podršci opozicionom kandidatu

Uoči nastavka konstitutivne sednice Skupštine Kosova zakazane za četvrtak, Srpska lista još uvek nije donela odluku da li će i ovog puta podržati kandidata opozicionog bloka Isu Mustafu za predsednika Skupštine.

Lista je u tome bila odlučna, sve dok pokret Samoopredeljenje nije pristupio opozicionom bloku LDK-AAK-Nisma (Demokratski savez Kosova, Alijansa sa budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo), kada je Srpska lista zatražila odlaganje sednice u petak, za predstojeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << četvrtak, što je i odobreno.

Na osnovu Sporazumu o principima između Samoopredeljenja i opozicije, predviđa se pregled dijaloga sa Srbijom kao i postignutih sporazuma u Briselu.

Predsednik Srpske Liste Aleksandar Jablanović kaže da su zahtevi ove liste oko ulaska u institucije nepromenjeni, te da će se konačna odluka o tome koga će podržati u četvrtak, znati do srede.

U izjavi za RSE on naglašava da svi politički činioci na Kosovu znaju da sa Srpskom listom nema nepoznanica te da će, ukoliko se postigne dogovor, biti i njihove podrške.

„Srpska lista, što se tiče dela koji se odnosi na sporazum LDK-AAK-Nisme sa Samoopredeljenjem, ima jednu ozbiljnu rezervu, jer ne želimo da se uopšte ikome dopusti prilika da se vrši revizija Briselskog sporazuma, ukoliko smo svi pametni i dovoljno odgovorni, a ja mislim da jesmo, i znamo da posle koliko teških pregovora iza nas je došlo do ovog briselskog sporazuma, nećemo dozvoliti reviziju briselskog sporazuma i niti želimo da se dalji dogovori u briselu usporavaju zbog interesa neke pojedinačne političke opcije. Mislimo da za to ima prostora da se dogovorimo i da ne treba biti dato jednoj političkoj strani mogućnost da nekoga ucenjuje time da li će pregovori ići onako kako bi inače išli, ili na jedan znatno teži način“, kaže Jablanović.

Na pitanje da li bi predstavnici ove liste seli za sto za liderom Samoopredeljenja Albinom Kurtijem, Jablanović odgovara da to sve zavisi da li postoje interesi za tako nešto:

„Za nas, u ovom trenutku je sporna samo ta politika Samoopredeljenja koja se odnose na Srbe na KiM i na sporazume dogovorene u Briselu, i nekih većih sporenja povodom te politike koju Samoopredeljenje sprovodi mi nemamo. Mada nemamo i nekih dodirnih tačaka, da vam iskreno kažem."

S druge strane, Dardan Molliqaj, generalni sekretar pokreta Samoopredeljenje kaže za RSE da principi i politički stavovi na osnovu kojeg je postignut sporazum sa opozicioniom blokom predstavljaju vojlu a na osnovu kojih će se izgraditi institucije i vladavina na Kosovu.

“Mi smo rekli da učešće Srpske liste u izgradnji institucija je ustavna obaveza, te dok je ovaj Ustav na snazi, oni će biti deo vladavine. Srpska lista više nema političku poziciju, na osnovu koje može da imponuje svoje stavove i političke principe“, kaže Molliqaj.

Za Ranđela Nojkića, poznavaoca političkih prilika na Kosovu, kaže da opozicija već ima potrebno većinu, te odluka Srpske liste neće znatno uticati na dalji tok. On je medjutim ubedjen da će Srpska lista pristupiti bloku koji ima većinu, jer je to jedini način da brani svoje interese na pravi način.

On dodaje da u ovom trenutku ni Srpska nije jedinstvena, jer neki članovi koji su do sada bili „u ljubavi sa Tačijem i dalje žele to da budu, tajno se sastaju i dogovaraju o odluci Srpske“:

„Ono što je veoma bitno jeste da Samoopredeljenje nije taj politički subjekat koji kroji sudbinu pregovora Beograda i Prištine, već je to pre svega medjunarodna zajednica. Ujedno, ukoliko Samoopredeljenje bude imalo čvrst stav u tom smislu, doveće u pitanju svoj kredibilitet. Ali, moguće je i jedan prevrat u tom koalicionom bloku da se u medjunvremenu približe neki koji će vrlo lako promeniti svoje mišljenje, pre svega mislim na albanske partije, a ne na nealbanske. Možda će i one nealbanske partije iz ostalih manjina takodje se pridružiti tom opozicionom bloku. Kako bude vreme proticalo, tako će taj blok sve više jačati i neće izgubiti na snazi, bez obzira na stav Samoopredeljenja.“

Konstitutivna sednica, odnosno izbor predsednika i pet podpredsednika trebala je da se održi u petak, ali, na zahtev Srpske liste, ona je odložena za 18. septembar. Kosovo je bez institucija već tri meseca od održavanja parlamentarnih izbora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.