Traže od Srbije Fond PIO Kosovo i sve penzije

Izvor: B92, 20.Feb.2017, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže od Srbije Fond PIO Kosovo i sve penzije

Srbija je od kraja rata “kidnapovala” Fond PIO Kosova, a to pitanje nije deo razgovora između Srbije i Kosova, piše radio Slobodna Evropa, prenosi Tetovo njuz.

Predstavnik penzionera traži od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da izvrši pritisak na Srbiju da reši pitanje kompenzacije penzija.

Prema podacima Udruženja penzionera, u periodu kada je nezakonito prisvojen od Fonda PIO Srbije, broj penzionera je procenjen na više od 89.000.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutno se procenjuje da ima oko 50.000, koji očekuju ostvarivanje prava na naknadu.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova, kaže da se u saradnji sa državnim institucijama radi u tom pravcu.

Kako navodi, tražili su od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. “Komitet Saveta Evrope je razmatrao zahtev nekoliko puta, ali poslednji zahtev se razmatra", rekao je Kajtazi.

Pesimističan je za omogućavanje povratka penzionog fonda Haki Beriša, koji je u to vreme radio u društvenom preduzeću. On kaže da, uprkos pritiscima sa kosovske strane, Srbija neće vratiti dug penzionera.

Šaban Kajtazi, međutim, potvrđuje obećanje kosovskih vlasti će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine.

"Pre 10 dana sam razgovarao sa ministrom rada i socijalnog staranja Arbanom Abrašijem, a ministar je pokrenuo preko Vlade Kosova da se ojača dijalog po ovom pitanju", rekao je Kajtazi.

Ekonomski eksperti, međutim, ističu da oje vo pitanje trebalo rešiti odavno.

Naim Gaši kaže da je Srbija potpisnica međunarodnih sporazuma i koji priznaje pravo na penziju. Dakle, prema njegovim rečima, to je neprihvatljivo po bilo kakvim međunarodnim standardima i kriterijumima da kosovski penzioneri ne primaju penzije iz Srbije.

"To znači da Srbija, pored povraćaja u Fond PIO sa kamatom (za držanje od 17 godina) trebalo da isplati sve penzije, penzionerima koji su radili."

"Ali mislim da lokalne vlasti nisu učinile dovoljno za vraćanje Fonda PIO i početak isplate penzija iz Srbije, niti u razgovorima u Beču, niti one u Briselu, ni u razgovorima sa međunarodnom zajednicom", izjavio je Gaši za Radio Slobodna Evropa.

Prema procenama, iznos Kosovskog penzionog fonda,koji se potražuje od Srbije iznosi dve milijarde evra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Albanci traže od Srbije Fond PIO Kosovo i 2 milijarde evra!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2017

Srbija je od kraja rata 'kidnapovala' Fond PIO Kosova a to pitanje nije deo razgovora između Srbije i Kosova, piše Radio Slobodna Evropa, prenosi Tetovo njuz...Predstavnik penzionera traži od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da izvrši pritisak na Srbiju da reši pitanje kompenzacije penzija....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.