Srbi, vratite se u selo Podgorce

Izvor: B92, 24.Maj.2016, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi, vratite se u selo Podgorce"

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić ocenio je da je vrlo važno da se raseljeni Srbi vrate u selo Podgorce u opštini Vitina.

On je tokom obilaska sela Vitine rekao novinarima da je to ministarstvo uz pomoć donatora ranije u selu Podgorce izgradilo 34 kuće za povratnike, ali da su one i dalje prazne.

"Izbeglice iz ovog sela žive u susednom srpskom selu Vrbova, u opštini Klokot. Razgovaraćemo s porodicama koje su zainteresovane da se vrate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u selo Podgorce kako bi mogli da njihove nove, ali zapuštene domove, popravimo", kazao je Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Jevtić je razgovarao s gradonačelnikom Vitine Sokolom Halitijem, od koga je saznao da nema bezbednosnih problema za povratak raseljenih u Podgorce.

Tom prilikom Jevtić je kazao da želi da razgovara sa porodicama raseljenih i da mu oni navedu razloge zbog kojih nisu hteli da se vrate u svoje novoizgrađene kuće.

Jevtić je s gradonačelnikom Halitijem razgovarao o povratku raseljenih, pitanju bezbednosti i o infrastrukturnim projektima.

Ministar je obećao pomoć za završetak radova na uređenju rečnog korita pored puta Vitina–Binač, kao i za radove na fasadi crkve u Vitini i čišćenje pravoslavnog groblja.

Najavljena je i poseta Jevtića i ministra poljoprivrede, da bi se podstakao razvoj poljoprivrede u ovoj opštini.

Preostali Srbi, njih oko stotinak, rekli su agenciji Beta da njih u poslednjih desetak godina niko nije obilazio i da im je žao što Jevtić danas i njih nije obišao, jer imaju mnogo materijalnih i drugih problema s kojima su želeli da ga upoznaju.

Posle Vitine, Jevtić je u selu Binač posetio višečlanu porodicu Đurić i uručio im šporet na drva, igračke i školski pribor za mnogobrojnu decu te porodice.

Jevtić je obećao da će i dalje njegovo ministarstvo, u sladu s mogućnostima, pomagati sve one kojima je pomoć potrebna.

Gradonačelnik Vitine Haliti, katolički sveštenik don Kristo Đerđ i poverenica Narodne kuhinje Karolina Dokić ocenili su da je poseta ministra Jevtića ovoj opštini veoma značajna.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.