Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbe na ruševinama manastira obezbeđivalo 20 policajaca

Proslavu hramovne slave na ruševinama manastira Binča, u podnožju sela Buzovik u opštini Kosovska Vitina, danas je obezbeđivalo dvadeset pripadnika kosovske policije.

Proslava je protekla mirno i bez incidenata za razliku od prošle subote kada je na Srbe koji su čistili portu porušenog manastira otvorena vatra iz automatskog oružja.

Hramovnoj slavi prisustvovalo je stotinak meštana Binča, gosti iz svih krajeva Kosovskog Pomoravlja i građani od kojih su neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još sedamdesetih godina napustili zavičaj.

"Poseta rodnom mestu budi lepe uspomene na detinjstvo, ali slike poput oskrnavljenog groba mog nekadašnjeg komšije, što se desilo u poslednjih godinu dana, ukazuju na realnost i na težak život ljudi koji su tu ostali", kaže za RTV Puls iz Šilova Mijomir Lalić, poreklom iz Buzovika koji danas živi u Smederevu.

Profesor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nenad Kojić kaže da meštani nemaju nameru da napuštaju ognjišta.

"Ako su nam porušili svetinje, ne mogu da nam unište veru i nadu", izjavio je profesor Kojić.

Manastir Binča, kod Buzovika, jedna je od najstarijih srpskih bogomolja iz 14. veka, a potpuno je uništen jula 1999. godine, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.