Srbe brane suzavcem

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2015, 05:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbe brane suzavcem

Sporazumi u Briselu, prijateljska fudbalska utakmica političara u Beču doneli su liderima Beograda i Prištine poene u međunarodnoj zajednici, ali na Kosovu se stvari nisu promenile. Čak je dogovor, koje sve tri strane ocenjuju kao još jedan istorijski korak normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, podgrejao strasti i zapalio i dalje "ratoborno" nastrojenu opoziciju u Prištini.

Možda jeste veliki korak ka civilizacijskoj tekovin,i verskoj i slobodi kretanja, što su Srbi iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Đakovice konačno mogli da proslave Veliku Gospojinu u rodnom gradu (u čemu su do sada bili onemogućeni), ali ni intervencije stranih ambasada u Prištini, ni kosovska policija nisu mogli da spreče da se demonostracije i ovaj put ne otrgnu kontroli. Osmesi za svetske kamere ne znače ništa, jer je briselski proces pao na prvom testu.

Srbi su u Đakovicu ušli u hram uz jake bezbedonosne mere. Dok se služila liturgija u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, grupa Albanaca probila je policijski kordon, a ka pravoslavnom hramu poletele su petarde i crvena farba. Vikali su "Srbija ne može da prođe". Policija je demonstrante smirila suzavcem.

U Prištini, aktivisti radikalnog Samoopredeljenja izveli su performans rušenja improvizovanog zida sa mapom Kosova i natpisom "Zajednica", a njihov lider Aljbin Kurti poručio je da "Sa Zajednicom na vratima i borba je na vratima," podvlačeći da je "uskoro neizbežan novi rat".

Međunarodna zajednica u Prištini ovaj komentar je oćutala. Momčilo Trajković, lider SPOT-a i član Srpskog nacionalnog foruma kaže da su ovakve reakcije očekivane.

- Epilog igrarija koje se odvijaju u Briselu je isti. Politička opozcija i deo albanskog naroda niti priznaje niti pristaje na dogovor, dok drugi deo pristaje, ali ga u dubini duše ne prihvata. Mislim da će se sa ovakvim napadima i retorikom nastaviti, samo se nadam da će to biti bez većih posledica i da će neko biti tu da zaštiti Srbe - kaže za "Vesti" Trajković.

Poslanik u Skupštini Srbije iz SNS-a i bivši gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić ističe da su povodom četiri nova sporazuma iz Brisela kosovski Albanci morali da učine više ustupaka nego što su bili spremni.

- Verovatni razlog je da više nisu miljenici Zapada i da su ovim sporazumima platili cenu dugog odbijanja da usvoje Zakon o specijalnom sudu koji treba da se bavi zločinima OVK. Otuda ne treba da čude najnoviji napadi na Srbe u Đakovici, preteće poruke i pozivi na nasilje koji dolaze iz Samoopredeljenja. Sve to pokazuje da je put do pomirenja i istinske normalizacije odnosa između Srba i Albanaca dug i da se još ne može govoriti o tome da Srbi na KiM imaju ista prava kao Albanci - zaključuje Pantić.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović pozvao je gradonačelnicu Đakovice da oštro osudi napad na Srbe. On je podsetio da je, dok je bio ministar za povratak u kosovskoj vladi, u Đakovici podneta krivična prijava zbog toga što je izgovorio reč "divljaci".

Kako kaže, on očekuje da će Đakovčani i sada biti jednako ažurni i podneti krivične prijave protiv napadača, ističući da je napad imao za cilj da ponovo ponizi i povredi Srbe proterane iz tog grada, kao i da odražava nivo demokratije, slobode i manjinskih prava koja postoje u ovom, inače, etnički čistom gradu.

Novina u neizostavnim demonstracijama i napadima koji prate svaki odlazak Srba u Đakovicu, je da je policija uhapsila jednog demonstranta. Do sada to nije bio slučaj, niti je poznato da je iko procesiuran zbog kamenovanja i napada na Đakovčane proteklih godina.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.