Snabdevanje strujom na severu u rukama Srba

Izvor: Akter, 17.Sep.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Snabdevanje strujom na severu u rukama Srba"

Dejan Pavićević naveo je da je sporazumom koji je postignut u utorak u Briselu snabdevanje električnom energijom na severu Kosova ostalo u rukama srpske zajednice

"Sporazum će zaživeti samo ako bude obostrano sprovođen, a za to su obezbeđene adekvatne garancije", navodi se u izjavi Pavićevića.

Dodaje se da je sporazumom, radi rešavanja višegodišnjeg problema u snabdevanju električnom energijom, dogovoreno osnivanje nove srpske firme koja će se baviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << distribucijom struje u Pokrajini i koja će svoje usluge naplaćivati.

"Na taj način Vlada Srbije ponovo je pokazala i dokazala spremnost za dijalog i njegovu primenu, a u cilju dobrobiti svih građana", naveo je Pavićević koji je i oficir za vezu sa Prištinom.

Tema energetike bila je jedna od prvih tema pokrenutih još u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine i za nju nije do sada moglo da se nađe rešenje, dodao je.

"Uz pomoć resornog ministarstva, kao i Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije nađeno je rešenje koje će obezbediti, pre

svega enegetsku sigurnost na Kosovu i Metohiji, kako u sredinama u kojima žive Srbi, tako i u svim ostalim delovima Pokrajine", naveo je Pavićević.

Prema njegovim rečima, nova srpska firma će se baviti disribucijom električne energije, kao i održavanjem sistema u tom segmentu, tako da više neće dolaziti do problema u snabdevanju električnom energijom.

Na celom Kosovu sistem prenosne mreže biće objedinjen radi nesmetanog funkcionisanja prenosa električne energije.

"Tako će se posle dugog niza godina omogućiti srpskoj kompaniji da nesmetano radi i da svoje usluge naplaćuje. Takođe, na taj način će se obezbediti potpuna energetska sigurnost u celoj Pokrajini, čime će se rešiti i problem u snabdevanju električnom energijom srpskih enklava", naveo je on.

Pavićević je dodao da je juče postignutim dogovorom Vlada Srbije "još jednom pokazala spremnost za dijalog i njegovu primenu, a u

cilju dobrobiti svih građana i poboljšanja života srpskog naroda u Pokrajini".

Portparolka Visoke predstavnice EU pozdravila je juče odluku Beograda da se u narednim danima proširi sloboda kretanja za ljude s Kosova preko aerodroma "Nikola Tesla" i dodatnih pet graničnih prelaza u naredna dva meseca.

Pavićević, međutim, nije govorio o tom sporazumu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.