Skot: Iznenadilo bi me Kosovo bude uslov za ulazak Srbije u EU

Izvor: Blic, 22.Jul.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Iznenadilo bi me Kosovo bude uslov za ulazak Srbije u EU

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da unutar EU postoje zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, te da bi ga zato iznenadilo da priznavanje nezavisnosti postane uslov ulaska Srbije u EU.

- Ono što je Brisel zahtevao, a Kosovo i Srbija prihvatili, jeste koncept normalizacije međusobnih odnosa i nadam se da ćemo uskoro vidjti neki napredak briselskog dijaloga - naveo je Skot za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << beogradsku "Politiku".

On je istakao da je neophodno da se briselski dijalog iskoristi kako bi se odnosi Beograda i Prištine kretali ka što većoj normalizaciji, te da se zato od obje strane očekuje da ispune sve obaveze koje su preuzele u okviru ovog procesa.

Skot je naveo da je Amerika posvećena tome da igra važnu ulogu na Balkanu, jer mir i stabilnost u ovom regionu vide kao veoma važan faktor i za njihovu bezbjednost i stabilnost.

- Prilično često tokom istorije Amerika je bila uvučena u konflikte u ovom regionu i ne želimo da se to ikada više ponovi. U ostvarenju tog cilja smo odlučni da koristimo sve naše diplomatske i ekonomske resurse kako bismo podržali napredak ovog regiona - rekao je Skot.

On je dodao da iz tih razloga smatraju da je integracija celog regiona u EU od velike važnosti za kompletan Balkan.

Uspešna poseta Vučića Americi, podrška Srbiji

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu bila veoma uspešna i da je tom prilikom istaknuta podrška SAD evropskom putu Srbije i pomirenju u regionu.

- Mislim da je poseta bila veoma uspešna. U Vašingtonu je srdačno primljena odluka predsednika da na samom početku mandata poseti Ameriku - rekao je Skot za "Politiku".

Takođe je, dodao je, važna i spremnost potpredsednika Majka Pensa da razgovara sa predsednikom Vučićem i ponovi konzistentnost naše politike u regionu i našu podršku strateškim ciljevima Srbije koji se tiču integracije u EU i pomirenja u regionu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Američki ambasador: Priznavanje Kosova ne bi trebalo da bude uslov Srbiji za EU

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jul.2017

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da unutar EU postoje zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, te da bi ga zato iznenadilo da priznavanje nezavisnosti postane uslov ulaska Srbije u EU..."Ono što je Brisel zahtijevao, a Kosovo i Srbija prihvatili, jeste koncept...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.