Škola prijateljstva na Tari

Izvor: RTS, 24.Jul.2016, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola prijateljstva na Tari

U 16. školi prijateljstva humanitarne organizacije "Naša Srbija" koja se održava na Tari juče je bio dan srpsko-ruskog prijateljstva. Škola okuplja decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, Republike Srpske, Crne Gore a u poslednje četiri godine u njoj su i ruska deca čiji dolazak organizuje Sinod Ruske pravoslavne crkve.
Škola na tarskom proplanku jedinstvena je po tome što svi jedva čekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jul i njen početak, raduju se učenju a rastuže se na kraju.

Četvrtu godinu osnov škole je srpsko-ruski kod, pa se čuju oba jezika, pesme već prepoznaju a uči i storija i kultura dve zemlje i svi se dobro razumeju.
"Deca koja su bila predhodnih godina sada u Rusiji plaču jer ne mogu svake godine da dođu ili su prerasla. Nadam se da ćemo imati i školu učitelja", kaže Sergej Šastin iz Sinodalnog odeljenja za rad s mladima RPC.
Već trinaest godina na tarsku školu koja uči prijateljstvu Zoran Maksimović dovodi mališane s Kosmeta. Prvi put i decu iz enklave kod Srbice
"Za njih je dolazak na Taru poseban doživljaj, kao što je njihov povratak sa Tare tužan jer se vraćaju u svoje enklave", kaže Zoran Maksimović, predsednik Udruženja "Dečja radost" iz Gnjilana.
Sto šezdeset mališana, koliko je u ovogodišnjoj školi, nastaviće druženje i posle Tare, bar preko društvenih mreža.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.