Simpo opet kreće, 90 odsto išlo Šveđanima

Izvor: B92, 27.Sep.2016, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simpo opet kreće, 90 odsto išlo Šveđanima

Beograd -- Već dva meseca traži se način za ponovno pokretanje proizvodnje u Fabrici nameštaja u opštini Zubin Potok na severu Kosova.

Rukovodstvo "Simpa" u Vranju, Kancelarija za KiM i lokalna samouprava u Zubinom Potoku traže načine da ponovo pokrenu proizvodnju u Fabrici lameliranog nameštaja, iako je bila među najuspešnijim na celom Kosovu i Metohiji, dve godine ne radi.

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić nedavno je izjavio da je ova kompanija spremna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da, čim se za to stvore zakonski uslovi, pruži maksimalnu pomoć svom nekadašnjem pogonu u Zubinom Potoku, koji je pre zatvaranja, 80-90 odsto svoje proizvodnje plasirao na tržišta Švedske i Norveške.

U Vranju su spremni da bivšem pogonu u Zubinom Potoku isporuče potrebni repromaterijal i da potom preuzmu i plasiraju sve što ova fabrika proizvede. U početku bi uposlili 55-60 odsto raspoloživih kapaciteta i većinu od 75 bivših radnika.

Pogon "Simpa" u Zubinom Potoku godinama je bio primer dobrog rada i uspešne fabrike, međutim, kada su počeli problemi na administrativnim prelazima i razne opstrukcije iz Prištine, u "Simpu" su odlučili da fabriku poklone crkvi, odnosno Eparhiji raško-prizrenskoj.

Svi pokušaji lokalne samouprave u Zubinom Potoku i Eparhije da fabriku preregistruju i ponovo je pokrenu do sada su ostajali bez rezultata, jer su u Prištini uvek nalazili načina da pravnim začkoljicama, tvrdeći da je i pogon "Simpa" imovina države Kosovo, spreče njegovo ponovno oživljavanje.

Svoje pogone u Zubinom Potoku svojevremeno su izgradili korporacija "Lola" iz Beograda, "Javor" iz Ivanjice, VIK iz Vršca, "Gradac" iz Valjeva, "Nada Tomić" iz Niša i druge srpske fabrike. Cilj je bio da mladi ljudi ostanu u ovom kraju i da se Srbi ne sele.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.