Simić: Usvojeni zakoni krše mnoge članove ustava Kosova

Izvor: B92, 24.Okt.2016, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Usvojeni zakoni krše mnoge članove ustava Kosova

Sporni zakoni o Trepči i strateškim investicijama prekršili su mnoge članove kosovskog ustava i treba očekivati da sud pokaže nepristrasnost i stavi van snage.

To je izjavio šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić.

Ako ustavni sud presudi kako očekuju Albanci, Simić kaže da u ovom slučaju treba biti mudar i donositi dalje odluke jedinstveno i hladne glave, a da je najvažnije da se ne dramatizuje celokupna situacija nakon bilo kakve odluke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Mnogi su svesni činjenice da je zakon nemoguće sprovesti u opštinama gde se nalaze najveći kapaciteti rude i minerala, prateće infrastrukture, ali i činjenice da je nemoguće menjati etničku organizaciju i radnu strukturu. Zato, posle bilo kakve odkuke ustavnog suda, kroz konstruktivne ideje ćemo tražiti rešenje, ako ne u Briselu, onda kod nas, na našem Kosmetu", rekao je Simić za sutrašnju Politiku.

Kada je reče o zamrzavanju aktivnosti predstavnika Srpske liste u vladi i parlamentu, on je kazao da zamrzavanje učešća znači ne davati legitimitet radu institucija i njihovih tela dokle god postoji uporan pokušaj usvajanja zakona koji imaju jednostranu pravnu osnovu i ne davati alibi nijednoj instituciji koja nastoji da nas dovede u položaj potpune obespravljenosti.

"Ovakvim načinom političkog protesta šaljemo poruku da želimo da budemo saslušani i da se poruke i zahtevi srpske zajednice uvaže i poštuju", rekao je šef poslaničkog kluba Srpske liste.

Povodom izjave poslanika radikala Nemanje Ssarovića da su oni "Tačijevi Srbi", Simić je poručio da smo "mi istinski kosmetski Srbi, da su na Kosmetu živeli i umirali naši preci i da nikada naši preci, a ni mi, nismo bili izdajnici i nismo bili ničiji, do srpski".

"Ako je izdaja živeti sa Srbiju, vekovima na Kosmetu, šta je onda herojstvo? Da nije možda herojstvo stati za govornicu u Beogradu i etiketirati i ponovo seliti Srbe"? upitao je Simić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Simić: Usvojeni zakoni krše mnoge članove ustava Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016

Sporni zakoni o Trepči i strateškim investicijama prekršili su mnoge članove kosovskog ustava i zbog toga treba očekivati da sud pokaže nepristrasnost i zakone stavi van snage, izjavio je šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić...Ako ustavni sud presudi kako očekuju Albanci, Simić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.