Seljimi: Martijeve navode će istražiti naš specijalni sud

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljimi: Martijeve navode će istražiti naš specijalni sud

Naši međunarodni partneri su uvažili ključne zahteve Kosova u vezi sa istragama specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o navodima iz izveštaja Dika Martija, a Srbija je svim sredstvima propagande pokušala da iskoristi Martijeve optužbe, kako bi prekrojila istoriju kosovskog rata i vratila pitanje Kosova pod okrilje UN, izjavio je Petrit Seljimi, zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova.

- Bilo je više od 10 formalnih zahteva Srbije upućenih Ujedinjenim nacijama da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bave optužbama iz izveštaja Dika Martija, ali sada je jasno da će te navode istražiti kosovski sud, u okviru zakona i Ustava Kosova, sa medjunarodnim pravnim osobljem, koje će podržati naš specijalni sud - kazao je Seljimi.

- Ne treba da strahujemo već da u potpunosti podržimo osnivanje tog suda, znajući da porodicama civilnih žrtava na obe strane, ne samo na albanskoj, trebaju odgovori o njihovim bližnjima - kazao je Seljimi.

Na pitanje očekujete li da će princip "rezervisanih mesta" za Srbe u kosovskom parlamentu biti sačuvan, on je naveo da je prema Ahtisarijevom planu od Kosova zatraženo da ima „rezervisana mesta" tokom dva mandata parlamenta za manjine, "čime im je data četvrtina mesta u kosovskom parlamentu, iako čine samo pet odsto stanovništva".

- Takav oblik pozitivne diskriminacije bio je potreban da bi se obezbedilo da se lideri kosovskih Srba priključe kosovskim institucijama nakon nezavisnosti. Prema takvoj formuli 'rezervisana mesta" su automatski preobražena u 'garantovana mesta što omogućava Srbima da imaju najmanje 10 poslaničkih mesta - kazao je Seljimi i napomenuo da, za sada, ne postoji dvotrećinska većina u parlamentu koja bi podržala produženje principa "rezervisanih mesta".

Prema njegovim rečima, oružane snage Kosova su već formirane, kao rezultat nedavne Strategije nacionalne bezbednosti, koja je pisana uz podršku SAD i drugih NATO saveznika.

- Parlament će uskoro potvrditi tu odluku, ali sledeće godine bićemo svedoci formiranja dinamične i odbrambene sile koja će obezbediti Kosovu važan element u bezbednosnoj arhitekturi Balkana - rekao je Seljimi i dodao da je kosovski parlament prihvaćen kao posmatrač u Parlamentarnoj skupštini NATO, "što znači da ćemo se snažnije kretati u pravcu integracije u NATO".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Seljimi: Martijeve navode će istražiti naš specijalni sud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2014

Naši međunarodni partneri su uvažili ključne zahteve Kosova u vezi sa istragama specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o navodima iz izveštaja Dika Martija, a Srbija je svim sredstvima propagande pokušala da iskoristi Martijeve optužbe, kako bi prekrojila istoriju kosovskog rata i vratila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.