Šef misije OEBS na Kosovu: Dijalogom do boljeg života

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef misije OEBS na Kosovu: Dijalogom do boljeg života

"Moj glavni fokus kao novog šefa Misije Oebsa na Kosovu će biti rad za dobrobit svih zajednica, u skladu sa našim statusno neutralnim mandatom. Posebna pažnja će biti posvećena zaštiti građanskih i ljudskih prava, posebno manjinskih zajednica. Spremni smo da pomognemo u sprovođenju sporazuma koji proizlaze iz Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda", kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" Jan Bratu, šef misije Oebsa na Kosovu.

Nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je bio u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, a bio je i gost našeg lista.

Na šta ćete se još fokusirati?

- Misija Oebsa će raditi i sa lokalnim institucijama na jačanju vladavine prava. Naš rad na Kosovu mora imati za cilj poboljšanje uslova za normalan život, zasnovan na vrednostima i međunarodnim konvencijama i najboljim praksama koje dele članice Oebsa. To će takođe biti doprinos ka normalizaciji odnosa i stabilnosti u regionu.

Verujem da će to poboljšati uslove života svih ljudi koji žive na Kosovu. Smatram i da bi trebalo više da se fokusiramo na situaciju u kojoj se nalaze mladi na Kosovu. Osim toga, svi bi trebalo da budu zabrinuti zbog tendencije ka radikalizaciji i ekstremizmu. To je pretnja za sve zajednice na Kosovu.

S obzirom na to da razgovaram za "Vesti", želeo bih da kažem da ćemo nastojati da poboljšamo primenu jezičkih prava na Kosovu. (Naš list je objavio dva velika istraživanja o kršenju prava na srpski jezik na Kosovu, prim. aut.)

Kako ocenjujete susrete sa ministrom Ivicom Dačićem i šefom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem? Koje su bile glavne teme tih razgovora?

- Imao sam veoma otvorene, prijateljske i verujem konstruktivne razgovore. Oni su zabrinuti zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi koji žive na Kosovu. Razgovarali smo o ulozi Oebsa u tom pogledu i kao i o načinima kako misija može da poveća efikasnost u budućnosti. Moj cilj je da Misija poveća efikasnost prisustva na terenu.

Koliko je Oebs na Kosovu fokusiran na probleme Srba na Kosovu i kako može da im pomogne?

- Misija Oebsa na Kosovu će nastaviti da aktivno radi sa srpskom zajednicom. Pomenuo sam jezička prava, ali mogu da pomenem i druga pitanja kao što su imovinska, pitanja koja se odnose na povratak raseljenih lica, verska i pitanja kulturnog nasleđa. Biću aktivan po svim tim pitanjima. Oebs će raditi sa svim zainteresovanim stranama kroz saradnju i dijalog jer je to jedini put.

b
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.