Samoopredeljenje poziva sutra na protest u centru Prištine

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje poziva sutra na protest u centru Prištine

Pokret Samoopredeljenje najavio je za sutra u 12 sati u centru Prištine nastavak protesta u kome se traži smena kosovskog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića i povratak zakona o pretvarranju Trepče u skupštinsku proceduru, a Alijansa za budućnot Kosova najavljuje da će se pridružiti protestu.

"Alijansa veruje u građansku demokratiju i građani imaju pravo da protestuju kada vlast pocinje da ugrožava interese građana. U ovim okolnostima građani imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrebu da protestuju protiv gušenja slobode i njihove perspektive za bolji zivot. Zbog toga će ABK podržzati svenarodne proteste kao i prethodne proteste", kaže se u saopštenju ABK.

I inicijativa za Kosovo Fatmir Limaja poziva svoje članove i simpatizire da ucestvuju na protestima zakazanim za 12 sati na Skenderbegovom trgu.

U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće.

Po završetku skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac.

Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar osudio je danas nanošenje štete javnoj i privatnoj imovini tokom protesta što su učinile i zemlje Kvinte, Italija, Nemacka, Velika Britanija i SAD.

Ambasadori Francuske, Nemacke, Italije, Velike Britanije i SAD ukazali su na pravo građana na proteste na nenasilan nacin ukazavši da je "nasilje na protestima nezakonito i neprihvatljivo."

Kosovska vlada na današnjoj sednici nije smenila ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića iako je Pokret Samoopredeljenje postavio ultimatum kosovskom premijeru da danas do 16 sati razreši Jablanovića.

Vlada u Pristini nije ni postavila razrešnje Jablanovića na dnevni red a kosovski premijer Isa Mustafa je na sednici pozvao građane Kosova da izražavaju zabrinutost u vezi problema i traže rešenje institucionalnim putem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Samoopredeljenje poziva na protest u centru Prištine

Izvor: Blic, 27.Jan.2015

Pokret Samoopredeljenje najavio je za danas u 12 sati u centru Prištine nastavak protesta u kome se traži smena kosovskog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića i povratak zakona o pretvarranju Trepče u skupštinsku proceduru, a Alijansa za budućnot Kosova najavljuje da će se pridružiti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.