Sabor Sv. Arhangela gavrila na Brezovici (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 28.Jul.2015, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor Sv. Arhangela gavrila na Brezovici (VIDEO)

Zadnja nedelja jula je dan kada se proslavlja praznik Sabora svetog Arhangela Gavrila. Širom pravoslavnog sveta, ovaj dan je pomen na javljanje ovoga Arhangela i njegovo ispisivanje pesme Bogorodici Dostojno jest prstom po kamenoj ploči ali i na sva čuda koja je do sada činio javljajući nebeske tajne ljudskom rodu.




















Pripremio: Ivan Maksimović
>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << />
Monaška kelija u kojoj se događaj zbio i danas se zove „Dostojno". Oni koji pravo veruju, želeći da dostojno proslave praznik na stradanjem osveštanom Kosovu i Metohiji, prinuđeni su da zaobiđu velelepne hramove uzurpirane bezakonicima i ekumenistima koji se u svojoj ludosti čine mudrijim i od svetitelja te razne novine i izmene unose u bogosluženja.

Vernici neće za pastirima koji umesto da slave, udaljuju sebe i narod od Boga.

Ipak, još uvek postoje svetinje na Kosovu i Metohiji u kojima se služba vrši onako kako su to sačuvali i ostavili Sveti oci i Srpska pravoslavna crkva. I sve su one pri Eparhiji raško – prizrenskoj u Egzilu a jedna od njih je i katokombni hram na Brezovici posvećen upravo Saboru svetog Arhangela Gavrila pa je svečanost tim bila veća jer se proslavljala i hramovna slava.

Ovaj dan posebno je bio važan jer je po prvi put, od osnivanja ovog katakombnog hrama, služena arhijerejska Liturgija koju je služio Njegovo Preosveštenstvo horepiskop staroraški i loznički G. Nikolaj uz sasluženje bratije manastira i sveštenstva ove eparhije.

Kako je to gotovo uvek slučaj, za većinu vernog naroda nije bilo mesta u kapeli hrama. Vernici su prisigli iz svih krajeva Srbije. Na kraju Liturgije obavljen je čin rezanja slavskog kolača a za sledeću godinu pristupili su novi domaćini koji će pomoći bratiji manastira da pripreme sledeće obeležavanje praznika.

U svojoj besedi vladika Nikolaj je podsetio na čuda i javljanja svetog Arhangela Gavrila, kao i da je on presvetoj Bogorodici doneo vest da će bezgrešno začeti i roditi Sina, Spasitelja roda ljudskog, i koliko je velika njegova uloga otkrivanju spasonosnih tajni ljudima.

„Puno nam je srce radosti nebeske kada čujemo za te Svete tajne. Kada čujemo da smo i mi sa Neba, da je naša duša poreklom sa Neba. Da je naše pravo življenje na Nebesima, sa svetim angelima i pred licem Gospodnjim. Mi smo više nebeski nego zemaljski“ rekao je između ostalog u svojoj besedi horepiskop Nikolaj.




Praznik je bio i prilika da se sretnu oni koji žive u udaljenim delovima Srbije ili ne baš pristupačnim krajevima Kosova i Metohije gde Srbi ni danas nemaju slobodu kretanja. Sasvim je sigurno da su svi odavde sa sobom poneli lepe utiske, blagodarnost Bogu zbog dolaska i, okrepljeni neiskvarenom verom na ovom izvoru žive vode, blagoslov za sebe i svoje porodice.


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2015 ::    Molimo za navođenje izvora


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.