STA SE KRIJE IZA POVLACENJA DIPLOMATA Srbija ljuta na Makedonce zbog Kosova i Uneska

Izvor: medio.rs, 22.Avg.2017, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STA SE KRIJE IZA POVLACENJA DIPLOMATA Srbija ljuta na Makedonce zbog Kosova i Uneska

Jedan od razloga za povlačenje osoblja iz srpske ambasade u Skoplju jeste to što je Makedonija predlagač za Kosovo u Unesko.

Beograd je sinoć doneo odluku da povuče svoje osoblje iz ambasade u Skoplju. Dok se čeka zvanično saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o ovom slučaju, spekuliše se šta bi mogao da bude razlog ovakvom potezu srpskih vlasti.

Kako Alo! nezvanično saznaje, Beograd se odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << na ovakav potez jer je bila ugrožena bezbednost naših diplomata u Skoplju, a takođe se spekuliše da je Beograd došao do saznanja da će Makedonija biti predlagač za za ulazak Kosova u Unesko.

Premijerka Srbije Ana Brnabić već je o ovom pitanju razgovarala sa predsednikom Vučićem, kao i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

U međuvremenu, makedonski mediji javljaju da je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo mere povećanog obezbeđenja zgrade Ambasade Srbije u Skoplju. Mere za povećano obezbeđenje zgrade srpske Ambasade preduzete su nakon što je dobijeno obaveštenje Ministarstva spoljnih poslova da je Beograd odlučio da diplomate povuče na hitne konsultacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je kompletno osoblje pozvano na konsultacije u Beograd, preneli su sinoć makedonski mediji.

"Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopštenju.

Makedonska TV Telma je prethodno javilada nisu poznati razlozi za tu odluku.

Prema saznanjima TV Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju bezbednost u celom objektu ambasade u Skoplju.

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

Nož u leđa iz Skoplja

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2017

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su u nedelju uveče na na hitne konsultacije u Beograd! Vest je zatekla građane obe države, držeći ih u neizvesnosti satima, jer su se tek juče u popodnevnim satima oglasili čelni ljudi Srbije, ali bez navođenja konkretnih razloga za ovako radikalni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.