Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSE: Kačanik džihadistička prijestonica Evrope

Nakon što je potvrđeno da je u redovima tzv. Islamske države poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, na Kosovu i Metohiji, "Radio Slobodna Evropa" ovaj grad opisao je kao “džihadističku prijestonicu Evrope”, iz koje je, kako navode, mnogo mladih u redovima zloglasne terorističke organizacije, od kojih se većina njih neće vratiti.

"Stižu vijesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom 'preuzeli' drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << džihadisti. Ali, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom", navodi "RSE", a prenosi "Telegraf.rs".

Kačanik, gradić od 30.000 stanovnika, već je od 2012. označen kao džihadistička prijestonica Evrope.

Naime, iz toga grada su se Islamskoj državi pridružili brojni mladi, pa čak i cijele porodice, a sve skupa između 300 i 350 Kosovara učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani ID i Al-Nusre.

Među njima je i oko 50 žena i 30 djece. Pozivajući se na nezvanične podatke, "RSE" tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Stotinjak ih se vratilo, a protiv djela boraca vode se sudski postupci.

Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu kosovski zvaničnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika Islamske države, piše "RSE".

Međutim, novi obavještajni podaci i pisanja stranih medija ponavljaju da je Kosovo i dalje fabrika radikala te ih zakonska rješenja nisu previše usporila.

Uz podsjećanje da je Mudžaheri bio militant poznat po uznemirujućim video prilozima koje je postavljao na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, na primjer raketom.

Navodio je, dodaje se, i mlade Kosovare da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim uputstvima trebalo da izvrše terorističke napade.

"Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haćifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je takođe često pozivao na ubistva 'nevjernika' i zvao Kosovare da mu se pridruže u 'svetom ratu'. Kosovski političari kažu da se radikalizam smanjio, međutim, nevladine organizacije upozoravaju da sada oni radikali koji su zatvoreni u zatvorima šire svoju ideologiju i uspješno regrutiraju nove članove koji će nakon izlaska iz zatvora krenuti direktno za Siriju i Irak", navodi "RSE".

Naime, plaćaju siromašnima hranu, brinu o njihovim porodicama, daju im zaštitu i lagano ih pridobivaju.

"RSE" podsjeća na pisanje "New York Timesa" da su upravo Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma – konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje "nevjernika".

Islamske dobrotvorne organizacije često vode škole, domove za djecu i socijalne programe, ali takođe promovišu stroga islamska pravila. Čini se da je radikalna ideologija stvorila uporište u Kačaniku, gdje nije neobično vidjeti žene pokrivene u potpunosti islamskim velom ili ljude s nepodšišanim bradama i u pantalonama kraćih nogavica, simbolima islamskih fundamentalista, navodi "RSE".

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno djelovanje i nastavili raditi u privatnim kućama, navodi "RSE".

Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovjedi, a čuvaju ih naoružani stražari – navode kosovski i strani mediji, prenosi portal.

Da je teroristička prijetnja na Kosovu stalna, svjedoči i slučaj iz maja ove godine kada je policija Kosova uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije "Oko naroda" (Syri i popullit), a koju kosovske vlasti smatraju kriminalnim društvom.

"Sumnja se da su pripremali terorističke napade", podsjeća "RSE".

(Telegraf.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.