Pucano na Srbe koji su čistili manastir na Kosovu, nema povređenih

Izvor: RTS, 23.Jul.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucano na Srbe koji su čistili manastir na Kosovu, nema povređenih

Dva rafala ispaljena su na grupu od dvadeset Srba iz opštine Vitina koji su kosili travu u okolini manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povređen. Priština da pokaže da li je na strani mira ili terora, rekao Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osudila napad na Srbe.
Predsednik opštine Klokot, u čijoj se blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nalazi selo Binča, potvrdio je za RTS da su na Srbe pucale nepoznate osobe iz nepoznatog pravca. 
U izjavi za RTV Puls Spasić je rekao da je do napada najverovatnije došlo u cilju zastrašivanja Srba koji žive u tom delu Kosovskog Pomoravlja.
Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave.
Očevici su rekli da su napadači otvorili vatru iz autoamatskog oružja, što je za RTV Puls iz Šilova potvrdio regionalni portparol policije Kosova Ismet Hašani.
Dodao je da policija, po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima. 
Prema njihovim rečima, predstavnici sela su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.
Kako su neki od Srba rekli novinarima, nakon pucnjave u portu manastira je došla policijska patrola koja je insistirala da svi pođu u policijsku stanicu i daju izjave.
Srbi iz okolnih sela, 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.
Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča - Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan.
Albanski ekstremisti su opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfora 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđkona Stefana i Svetog Nikole.
Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.
Đurić upozorio ekstremiste da se ne igraju životima Srba
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, povodom oružanog napada na Srbe kod Vitine, upozorio sve ekstremiste na KiM da se ne igraju životima i bezbednošću Srba, a od privremenih organa samouprave u Prištini zatražio da konačno na delu pokažu da li su na strani mira ili terora.
"Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kada Srbi na KiM obeležavaju godišnjicu smrti žetelaca u Starom Grackom, koji su ubijeni podmuklo i mučki rafalima iz potaje, onako kako je danas pucano i u selu Binač, što svedoči da teror i teroristi nisu samo deo slike mračne prošlosti već da su i danas obeležje stvarnosti u našoj južnoj pokrajini", navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.
Kako kaže, normalno društvo se ne stvara ceremonijalnim polaganjem venaca na spomenike žrtvama terora, kako to pojedini predstavnici privremenih organa vlasti u Prištini misle, već iskrenim radom na suzbijanju ekstremizma i kažnjavanju zločinaca.
"Očekujem zato ne samo osudu terorističkog napada u Vitini već konkretnu i sveobuhvatnu akciju kojom bi na uverljiv način bilo poručeno da šovinizam nije vladajuća ideologija na KiM, a da teroristi ne uživaju simpatije albanske političke elite", navedeno je u saopštenju.
Eparhija Raško-prizrenska najoštrije je osudila današnji oružani napad na Srbe koji su čistili portu manastira Binač, kod Kosovske Vitine.
"Eparhija Raško-prizrenska apeluje da se pronađu počinioci ovog incidenta i da se srpskom narodu ovoga kraja obezbedi sloboda kretanja i obeležavanja verskih praznika," saopštila je Eparhija.
Eparhija podseća da uoči praznika manastira grupa vernika obično očisti portu manastira Svetog arhanđela Gavrila koji su uništili albanski ekstremisti 1999. godine jer lokalni Albanci u toku godine portu koriste kao deponiju za đubre i šut.
Lokalni paroh Zvonko Kostić je pre čišćenja od Kosovske policije tražio obezbeđenje za čišćenje porte, ali policija je odbila njegov zahtev, navodi Eparhija Raško-prizrenska. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rafali na Srbe u selu Binča kod Vitine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2016

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od dvadeset Srba iz opšine Vitina koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povređen...Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave...Prema njihovim rečima, predstavnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.