Protest u Mitrovici: Oslobodite nevine Srbe!

Izvor: Mondo, 24.Nov.2014, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Mitrovici: Oslobodite nevine Srbe!

Oko stotinu raseljenih Srba sa Kosova i Metohije večeras u Kosovskoj Mitrovici zatražilo od međunarodne zajednice da se pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

Foto: Tanjug/BOKI

Oni su protest održali ispred sedišta Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović.

Srbi su prethodno prisustvovali obeležavanju slave u manastiru Visoki Dečani.

"Mi znamo da su oni nevini i da su optužnice protiv Olivera Ivanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i ostalih pritvorenih Srba podignute samo zato što su te 1999. godine ostali na Kosovu i Metohiji, u svojim kućama, s komšijama i prijateljima", rekao je predsednik udruženja Djakovčana Djokica Stanojević.

On je od međunarodnih predstavnika zatražio da pritvorenicima omoguće da svoju odbranu pripreme i dokažu sa slobode.

"Znamo da oni koji su posle 1999. godine ostali na Kosovu i Metohiji želeli novi život, ne mogu da budu zločinci", rekao je Stanojević.

On je upitao kako je bilo moguće da sadašnji pritvorenici budu angažovani posle 1999. godine u Prištini da sprovode međunarodno pravo i rade u tim institucijama.

"Da li je to poruka da onaj koji želi da ostane na svom ognjištu u svom gradu i kući bude na prevaru osuđen", rekao je Stanojević i podsetio da je Oliver Ivanović rođen u Djakovici, gde je samo u Srpskoj ulici u poslednjih godinu dana srušeno 35 kuća.

Podršku su večeras pružili i predstavnici udruženja raseljenih Zavičaj iz Kragujevca koji okuplja oko 15.000 raseljenih sa Kosova i Metohije.

Zamenica predsednika GI Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović Ksenija Božović zahvalila je na podršci kako Ivanoviću, tako i ostalim Srbima koji se nalaze u zatvorima na Kosovu.

"Naša borba traje 10 meseci i mi ne odustajemo", rekla je Božovićeva i pozvala sve koji mogu da pomognu da dokažu da je Oliver Ivanović nevino optužen.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, deset je meseci u pritvoru na Kosovu, jer je osumnjičen da je 1999. godine počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Kosovskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.