Prošle godine u Prištini - zaradili 200.000 EUR

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prošle godine u Prištini - zaradili 200.000 EUR"

Priština -- Predsednik PKS Marko Čadež poručio je u Prištini da privredna saradnja može da bude bolje i da se sve više otklanjaju barijere.

Čadež je rekao da je prezadovoljan što je na sajmu, koji je organizovan u okviru saradnje PKS i Privredne komore Kosova, prisutno čak 29 kompanija iz PKS, podsetivši da su prošle godine na tom sajmu nastupile 22 firme, koje su zadovoljne ostvarenim rezultatima.

On je ocenio da se na sajmovima te vrste najviše povezuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mala i srednja preduzeća pošto velika mogu i sama da se snadju. "Mi radimo na povezivanju i ekonomskoj saradnji u celom reigonu. Velikim firmama često ne treba pomoć, ali za male preduzeće su ovakvi sajmovi dobro mesto da naprave poslove", kazao je Čadež.

Kako je istakao, u poslednjih godinu i po kroz saradnju PKS i Privredne komore Kosova ostvaren je veliki napredak, što se može videti po velikim poslovima i robnoj razmeni.

"Vidite da je to jedan stabilan rast, a ono što nas više zanima jeste kako da povezujemo preduzeća jedna sa drugima. Danas je među izlagačima i mlekara Šabac, razgovara se sa velikom mlekarom na Kosovu i možda će doći do konrketnog dogovora", rekao je Čadež.

On je naglasio da je veoma važno da postoji politčka stabilnost, jer se bez tog okvira ne može imati stabilna privredna dinamika.

Prema njegovim rečima, ostvareni su ohrabrujući rezultati u poslednje dve, tri godine na najvišem političkom nivou, u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, koliko god nekom izledalo da postoje problemi.

"Od političara imamo tu vrtstu podrške, da uspostavljemo još intenzivniju i dinamičniju ekonomsku saradnju u regionu", naveo je Čadež.

Kad je reč o otklanjanju prepreka u svakodnevnom poslovanju dve poslovne zajednice, Čadež ističe da postoje razni problemi u propisima i u praksi na čijem otklanjanju privredne komore rade. Usaglasili smo fitosanitarni sertfikat, koji se uveliko primenjuje i privodimo kraju usaglašavanje veterinarskih obrazaca, od kojih su mnogi imlementirani.

On je dodao da je reč o usklađivanju 52 veterinarska sertifikata, na čemu je dosta toga urađeno, kao i da se očekuje već u narednih nedelju dana da se usklade sertifikati za još neke priozvode.

"Ti procesi traju i zato se svakodnenvo predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju i ja trudimo, kada dobijemo informacije sa terena, od špeditera ili kompanija da imaju neki problem sa papirima ili robom, da odmah reagujemo. Moram da zahvalim Safetu koji je stalno dostupan i rešava ove svakodnevne probleme. Mi, ipak, znamo gde su nam granice i šta su naše nadležnosti, pošto na neke stvari ne možemo da utičemo", rekao je Čadež.

On je naveo da se svi nadaju da u pregovorima na najvišem političkom nivou postoji volja da se stvari i odnosi normalizuju, što je za privredu veoma važno, pošto je jako teško odvojiti politiku od privrede.

"Privreda jeste ispred politike, možemo da idemo još brže, želimo da damo podršku političarima, kažemo da postoji interes sa obe strane, a ovo je najzdraviji mogući interes. Poslovni ljudi se ne vode time šta je bilo pre pet ili 10 godina već šta će biti u budućnosti i šta je njihov interes u poslu - bolja zarada, veći profit i ostvariavanje poslovnih ciljeva", kazao je on.

Čadež ističe da PKS posvećuje veliku pažnju i pokušava da napravi organizovan sistem pomoći proizvođačima iz srpskih zajednica kako da dođu do boljeg plasmana i kako da ih uveže u dobavljačke lance.

"Nedavno smo imali konferenciju na kojoj smo vodili poljoprivredne proizvođače da se sastanu iz srpskih zajednica sa velikim kupcima i distributerima iz Prizrena, Peći i Prištine. Razgovaramo o tim problemima i šta je njima potrebno, ima tu dosta manjka informisanosti, valjda su razlog stvari iz prošlosti, a na nama je da te barijere otklanjamo", dodao je Čadež.

On kaže da ima kvalitetnih proizvoda i proizvođača iz srpskih zajednica i da se PKS trudi da im pomogne da plasiraju robu širom Srbije, kao i na druga tržišta.

Brend menadžer destilerija Čolić iz Kragujevca Marko Bosiljčić je izjavio da je ta destilerija i prošle godine učestvovla na sajmu i da žele da iskoriste ta poznanstva kako bi našli stabilnog distributera za to tržište.

"Vidim da ima puno preduzeća iz PKS, što govori da je ovo interesantno tržište za sve firme iz centralne Srbije i da ćemo moći da plasiramo robu na ovo tržište.

Goran Stojković iz fabrike stočne hrane Nutriko iz Vranja, takođe, kaže da je drugi put na sajmu. "Prošle godine smo bili i postigli smo zahvaljujući tome bolje rezultate prodaje na ovom području. Našli smo distributera za koncentrat, zadovoljni smo jer smo tako zaradili oko 200.000 evra", kazao je Stojković.

On je dodao da im PKS pomaže i oko nalaženja novih kupaca u zemlji i inostranstvu.

Čadež je nakon svečanog otvaranja obišao štandove kompanija - članica PKS koje izlažu na Sajmu u Prištini. Posetio je i Aksoy grupu koja se bavi agrobiznisom, energetikom i građevinarstvom, i u čijem sastavu je firma Universal food i razgovarao sa vlasnikom Ibrahimom Aksoy.

Na prištinskom međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije učestvuju i kompanije iz zemalja okruženja i regiona.

U Prištini su danas, osim predsednika komora Srbije i Kosova Čadeža i Grdžalijua, a u sklopu aktivnosti Komorskog investicionog foruma, i izvršni direktor Evrokomora (Euroćambres) Arnaldo Abruzini, predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski i predsednica Unije trgovinskih i inudstrijskih komora Albanije Ines Mucostepa.

Visoka komorska delegacija o aktivnostima i planovima Komorskog investicionog foruma razgovarala je sa kosovskim zvaničnicima - predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Isom Mustafom i predsednikom skupštine Kadrijem Veselijem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ČADEŽ U PRIŠTINI: Otklanjamo barijere za veću privrednu saradnju

Izvor: Kurir, 28.Sep.2016

...Čadež je rekao da je prezadovoljan što je na sajmu, koji je organizovan u okviru saradnje PKS i Privredne komore Kosova, prisutno čak 29 komapnija iz PKS, podsetivši da su prošle godine na tom sajmu nastupile 22 firme, koje su zadovoljne ostvarenim rezultatima..On je ocenio da se na sajmovima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.