Prištini još beži Interpol

Izvor: Večernje novosti, 22.Jun.2017, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištini još beži Interpol

Nepoznato kada će se razmatrati zahtev Kosova za prijem. Za ulazak u organizaciju potrebno najmanje 127 glasova IAKO je Izvršni odbor Interpola početkom ovog meseca dao "zeleno svetlo" da se zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji nađe na dnevnom redu njene 86. Generalne skupštine u septembru, izvori "Novosti" iz državnog vrha prenose da to nije "zakucan" stav. Jer, uoči Skupštine koja će se održati u Pekingu, IO Interpola zasedaće još jednom i tek tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << utvrditi konačni dnevni red, što znači da je pitanje članstva još na dugom štapu. Inače, o odluci IO s početka juna Beograd još nije zvanično obavešten. Do novog okupljanja delegacija članica Interpola u Kini Beograd ima još tri meseca da diplomatskim akcijama obezbedi potrebnu podršku da rampa za Kosovo ostane i dalje spuštena. To je učinjeno u više navrata, s obzirom na to da Priština za ulazak u Interpol neuspešno lobira pune tri godine. Kosovski zvaničnici su i prošle jeseni upregli sve snage da se njihov zahtev nađe na Skupštini u Baliju, ali je ovo pitanje odloženo, s obrazloženjem da treba da se sprovede studija o učlanjenju. Ova studija je završena i predata Izvršnom odboru, i na osnovu nje ovo telo odlučuje da Skupštini podnese na usvajanje okvirne smernice za proces pristupanja. Posle toga sledi definitivna odluka da li predlog ide na glasanje. Kad bi zahtev Kosova dospeo na dnevni red Generalne skupštine, prema proceduri, Priština bi postala član Interpola ako bi "za" glasalo 127 zemalja, odnosno, dve trećine od 190 država članica ove organizacije. A, srpsku južnu pokrajinu dosad je kao državu prepoznalo 108 članica UN. PROCENA SE DRŽI U TAJNOSTI INTERPOL ne želi da otkrije šta se krije u Studiji o Kosovu, koja će biti predstavljena na Generalnoj skupštini. - Generalni sekretarijat ne komentariše agendu Generalne skupštine - odgovorili su na pitanje "Novosti" da nam iznesu osnovne crte Studije kojom se procenjuje osnovanost zahteva Kosova za članstvo. G. Č.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Albanske stranke: Srpska lista ne može da ima predsednika skupštine

Izvor: RTS, 23.Jun.2017, 12:25

Predstavnici glavnih albanskih političkih stranaka u Prištini izjavili su da ne podržavaju zahtev "Srpske liste" da njen predstavnik bude predsednik kosovske skupštine, kao jedan od uslova za ulazak i podršku budućoj kosovskoj vladi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.