Priština, i vrhovni sud oslobodio optužene u slučaju Klečka

Izvor: RTS, 24.Maj.2017, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, i vrhovni sud oslobodio optužene u slučaju "Klečka"

Kosovski vrhovni sud odbacio je zahtev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju "Klečka", potvrdivši raniju odluku o oslobađanju grupe Albanaca osumnjičenih za počinjene ratne zločine. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je ovu odluku kao zataškavanje zločina u sklopu predizborne kampanje.
Tužilaštvo je zatražilo da Vrhovni sud >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poništi prvostepenu presudu, kojom se oslobađaju svi optuženi u ovom slučaju, prenose prištinski mediji na albanskom.

U slučaju "Klečka", grupu osumnjičenih predvodio je regionalni komandant bivše OVK na području Lapušnika, Fatmir Limaj.
Pored Limaja, optuženi su bili i Naser Krasnići, Naser Šalja, Nedžmi Krasnići, Arben Krasnići, Sabit Šalja, Refki Mazreku, Behljulj Limaj, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.
U procesu koji je počeo 2012. godine, njih je tužilaštvo teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u selu Klečka kod Mališeva, gde je tokom sukoba na Kosovu bio logor bivše Oslobodilačke vojske Kosova.
U tom logoru otkriveni su ostaci ljudskih tela. Pretpostavlja se da su u Klečku dovođeni srpski civili kidnapovani u Orahovcu i okolnim selima i da je nad njima izvršena egzekucija.
Neka od tela ubijenih su spaljena.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je današnja odluka, kojom je
praktično prvosnažno oprana biografija Fatmira Limaja i njegovih saoptuženih, možda pobeda nekolicine, ali je poraz svih građana koji na Kosovu i Metohiji žele da žive u društvu zasnovanom na humanosti i demokratskim vrednostima.
Društvo u kojem sud postane vrhovni delilac nepravde osuđeno je na propast, navodi se u saopštenju i ističe glas protiv zataškavanja zločina, kojem je nažalost i sud u Prištini dao svoj doprinos, poručujući da porodice žrtava nemaju osnova da se nadaju da će pravda ikada biti zadovoljena. 
Svima onima koji će prećutati današnji trijumf nepravde, pod izgovorom da se odluke pravosuđa ne komentarišu, Kancelarija poručuje da nijedan odgovoran građanin, političar ili diplomata ne sme da ostane nem pred sveprisutnom tendencijom da se zločinci na Kosovu i Metohiji kolektivno oslobode krivice.
U saopštenju se ističe da je odluka suda u Prištini doneta u sklopu predizborne kampanje, kao što je nedavno obustavljena i istraga zločina nad srpskim žeteocima u Starom Grackom. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RTS: Vrhovni sud Kosova oslobodio optužene u slučaju Klečka

Izvor: Beta, 24.Maj.2017

Kosovski vrhovni sud odbacio je zahtev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju "Klečka", potvrdivši raniju odluku o oslobadjanju grupe Albanaca osumnjičenih za počinjene ratne zločine, prenela je večeras Radio- televizija SrbijaTužilaštvo je zatražilo da Vrhovni sud poništi prvostepenu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.