KiM: Nastavak konstitutivne sednica skupštine u ponedeljak

Izvor: B92, 10.Avg.2017, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Nastavak konstitutivne sednica skupštine u ponedeljak

Priština -- Nastavak konstitutivne sednice kosovskog palamenta započeta 3. avgusta, tri dana pre isteka ustavnog roka za njeno održavanje, biće održana u ponedeljak.

To je izjavio najstariji poslanik Adem Mikulovci, koji smatra da nije potrebno održati prethodne konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Džavit Haliti je rekao da će stranke okupljene u koaliciji oko te partije učestvovati u nastavku sednica samo pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovom da njihov kandidat za predsednika bude ponovo Kadri Veselji.

Na pitanje portal Expreš šta ako pokret Samoopredeljenje i koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova ne glasa za Vesejija, Haliti kaže da Ustav dozvoljava da prdsednik parlamnta bude iz pobedničke koalicije i bez glasanja.

Prema ustavnim pravilima, PAN (velika, tzv. Ratna koalicija) ima ustavno pravo na predsendika parlamenta, za neko vreme”, rekao je on.

Haliti je ponovio da se stav velike koalicije po tom pitanju neće menjati.

Ustav, međutim, predviđa da "predsednika Skupštine predlaže največha parlamentarna grupa i bira se večhinom glasova svih poslanika Skupštine".

Predsednik Alijanse za budučhnost Kosova i istovremeno kandidat velike koalicije za premijera , Ramuš Haradinaj, izjavio je ranije da pravo na predsednika pripada ovoj koaliciji i da nema alternative, podseća ovaj portal.

Haliti je za blokadu parlamenta optužio DSK I Samooprdeljenje, ocenivši da je to greška.

U međuvremenu, čelnik Alijanse za bolje Kosovo, Bedžet Pacoli, ponovio je na svom Fesjbuk profilu pozvao je Demokratski savez Kosova i pokret Samoopedeljenje da formalizuju postizborni koalicioni sporazum s ciljem prevazilaženja političke krize.

Pacoli je, naime, u sinoćnjem intervjuu za KTV rekao da Isi Mustafi i Aljbinu Kurtiju dao rok od 10 dana da uđu u koaliciju za formiranje vlade.

Pacoli je na Fejsbuku napisao da nije reč o ultimatimu, već da je u pitanju rešenje političke krize koja ima ogromne posledice na ekomomiju Kosova.

Istinu je lako utvrditi, kaže Pacoli i dodaje da Kosovo svakodnevno gomila gubitke, koji do sada zbog nefuncionisanja institucija iznose 138 miliona evra.

“Samo želim da vidim da DSK i Samooprdejenje ozvaniče koalicioni sporazum koji će okončati političku krizu ", kaže Pacoli, inače, jedan od najbogatijih Albanaca, koji je učešćem na junskim izborima odlučio da se vrati u politiku.

On je istovremeno pozvao medije i civilno društvo da preuzmu odgovornost i daju svoj doprinos na konstruktivan način kako bi se izašlo iz “ćorsokaka” u kome se našlo Kosovo.

Pacoli, koji se juče sastao sa Haradinajem, tvrdi da je njegov cilj prevazilaženje posledica ekonomske i političke krize, a ne da se, kako je naveo, bavi zaverama.

"Pozivam medije i civilno društvo, koji imaju veliku odgovornost da daju svoj konstruktivan doprinos za izlazak iz ovog ćorsokaka”, naveo je Pacoli.

Naveo je i da njegova Alijansa nije promenila stav, koji zastupa od prvog dana.

"Mi imamo sopstveni identitet kao liberalna stranka koja nudi principijelna rešenja, a ne krizu, države i građana zbog političkih partija. Održiva rešenja takođe traže i međunarodne prijatelje ", napisao je Pacoli.

Inače, prema konačnim rezultatima, koalicija DPK-ABK-NISMA ima 39 mandata, pokret Samoopredeljenje 31 poslanika, a koalicija DSK-Alijansa za novo Kosovo i Inicijativa 30.

Ukoliko bi Koalicija stranaka okupljenih oko DSK I Samoopredeljenje postigli sporazum o parlamentarnoj veci oni bi imali tačno 61 poslanika, bez Srpske liste, koja ima devet poslanika I 10 poslanika drugih manjinskih zajednica koje žive na Kosovu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.